Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Rybári sa môžu tešiť. Začala sa pstruhová sezóna

Na Slovensku sa začala na Veľkonočnú nedeľu pstruhová sezóna. Za prvými úlovkami vyšli rybári aj na rieku Varínku neďaleko Varína v okrese Žilina, 16. apríla 2017. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Rybárska sezóna na pstruhových revíroch sa začala po takmer polročnej prestávke dnes od 6.00 hodiny, potrvá do konca septembra.

Žilina 16. apríla (TASR) – Dnešnú Veľkonočnú nedeľu strávili mnohí rybári pri potokoch. Tak ako každý rok, po pol roku hájenia rýb, sa totiž vždy 16. apríla začína pstruhová sezóna. Stovky rybárov už od skorého rána lemovali horské toky aj na hornej Nitre, aby si ulovili pstruha potočného či dúhového. Lov týchto rýb patrí medzi kráľovské disciplíny športového rybárstva.

„S veľkonočnou rybačkou sme spokojní. Rýb v potoku je pomerne dosť. Aj vďaka tomu, že naša rybárska organizácia každoročne vysádza do pstruhových potokov nielen mladé, ale aj lovné ryby. Za necelú polhodinu som chytil troch pstruhov dúhových. Jedného som si nechal a dvoch, ktoré nemali správnu mieru, som pustil späť do vody,“ pochválil sa dlhoročný rybár Michal Poliak, ktorý rybárčil na potoku Chvojnica.



Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu Prievidza, ktorej je členom, patrí medzi najstaršie, ale aj najväčšie na Slovensku. Pred tromi rokmi oslávila sté výročie založenia a v súčasnosti má viac než 2600 členov. „Kto si zakúpil povolenky na lov v pstruhových vodách má v regióne približne sto kilometrov tokov. Rybári však musia dodržiavať prísne predpisy. Ulovený pstruh musí mať najmenej 25 cm. Menšie musia rybári vrátiť do potoka," dodal Poliak.



Do revírov nasadili 15.000 kilogramov pstruhov



Slovenský rybársky zväz (SRZ) Žilina zarybnil v súvislosti s dnešným začiatkom pstruhovej sezóny pstruhové potoky základných organizácií SRZ 1740 kilogramami dvojročného pstruha potočného s priemernou hmotnosťou 0,27 kilogramu.

Do revírov miestnych a mestských organizácií vysadil tiež 10.380 kilogramov dvojročného pstruha dúhového s priemernou hmotnosťou 0,35 kilogramu a 900 kilogramov pstruha dúhového s priemernou hmotnosťou 0,70 kilogramu. Za násadu musia organizácie Rade SRZ zaplatiť, niektoré si zarybňovali revíry z vlastného odchovu.

Ako TASR informoval Bronislav Marko z odboru výroby SRZ – Rady v Žiline, v tomto roku zarybnili tiež pstruhové revíry Rady SRZ (vodná nádrž Bešeňová, vodná nádrž Palcmanská Maša). Do oboch nádrží rozdelila Rada SRZ 1070 kilogramov pstruha potočného, 1200 kilogramov dvojročného a 200 kilogramov trojročného pstruha dúhového.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Podmaník


„Pri jarnom zarybnení lososovitými druhmi rýb SRZ - Rada Žilina expeduje násady zo svojich výrobných stredísk v Považskej Bystrici a vo Svite. Obe sú zamerané na produkciu lovných (tržných) rýb. Z pohľadu produkcie je väčšie stredisko v Považskej Bystrici,“ doplnil Marko.

Rybárska sezóna na pstruhových revíroch sa začala po takmer polročnej prestávke dnes od 6.00 hodiny, potrvá do konca septembra. Milovníci pstruhovej rybačky môžu na potokoch a pstruhových vodných nádržiach loviť maximálne trikrát do týždňa, v jeden deň si môžu privlastniť najviac štyroch pstruhov. Minimálna lovná miera pstruha potočného a pstruha dúhového je 25 centimetrov. Loviť je povolené len na jednu udicu, ako nástrahu zákon zakazuje používať živé rybky, červy a hmyz vo všetkých vývojových štádiách.