Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

D.KUBÍN: Radnica znižuje náklady. Rekonštrukciou verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Finančné náklady na prevádzku osvetlenia predstavujú 170.000 eur ročne, z čoho až 140.000 eur tvoria náklady na spotrebu elektrickej energie.

Dolný Kubín 20. novembra (TASR) - Odstránenie havarijného stavu verejného osvetlenia, zníženie spotreby elektrickej energie či zníženie prevádzkových nákladov - aj to sú výhody, ktoré dolnokubínska samospráva dosiahla rekonštrukciou verejného osvetlenia.

"Zrekonštruované boli niektoré zemné vedenia verejného osvetlenia a celá nadzemná časť, vrátane stĺpov verejného osvetlenia a svietidiel na uliciach Na Sihoti, gen. Svobodu, Pelhřimovskej, Kubínskej, Timravinej, Slnečnej, Na Kopanici, Urbanovej, Radlinského, na Námestí slobody, Nábreží Oravy, v Parku M. Kukučína a osvetlenie schodov nad Historickým cintorínom," informoval TASR Vladimír Adamec z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín. Do rekonštrukcie boli podľa jeho slov zahrnuté aj svietidlá na spoločných garážach na sídliskách Banisko a Veľký Bysterec.

Prevažná časť verejného osvetlenia v meste pred rekonštrukciou bola tvorená svietidlami s výkonom 250 Wattov (W) a 150 W, pri rekonštrukciách boli nahrádzané svietidlami 150 W a 70 W, čo podľa magistrátu spotrebu energie výrazne znížilo. "Znížiť spotrebu o ďalších 50 percent umožní aj nová technológia LED diód, pričom ich životnosť je viac ako 50.000 prevádzkových hodín, to je približne 12,5 roka," vysvetlil Adamec.

Realizovaný projekt podľa kancelárie primátora splnil podmienky na financovanie projektov energetických úspor miest a obcí MUNSEFT a v súčasnosti je vo fáze verifikácie. "V prípade, že verifikáciou bude potvrdená úspora viac ako 40 percent spotreby energie na rekonštruovaných vetvách, mesto očakáva získanie nenávratného grantu z prostriedkov Európskej únie (EÚ) vo výške 60.000 eur," uviedol.

Mesto plánuje zrekonštruovať verejné osvetlenie aj na uliciach Na Sihoti, Športovcov, SNP, Bystereckej, Okružnej, Nemocničnej, Aleji slobody, Matúškovej a na ulici Samuela Nováka. "Za týmto účelom dalo vypracovať projekt rekonštrukcie verejného osvetlenia, ktorého obsahom je výmena 585 kusov svietidiel za LED svietidlá, vrátane výmeny 258 kusov výložníkov. Ide o investíciu vo výške 250.000 eur, pričom mesto chce využiť finančné zdroje z prostriedkov EÚ," priblížil Adamec.

"Verejné osvetlenie v Dolnom Kubíne tvorí sústava 2084 svetelných bodov. Finančné náklady na prevádzku osvetlenia predstavujú 170.000 eur ročne, z čoho až 140.000 eur tvoria náklady na spotrebu elektrickej energie. Práce počas niekoľkoročnej rekonštrukcie neboli zamerané len na bezpečnosť a funkčnosť verejného osvetlenia, ale aj na znižovanie spotreby elektrickej energie," dodal na záver.