Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Jubilejný festival Allegretto ponúkne štyri orchestrálne koncerty

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od 13. do 18. apríla 2015 sa v Dome umenia Fatra v Žiline predstavia najvýraznejšie talenty z oblasti klasického interpretačného umenia.

Žilina 15. marca (TASR) – Štyri orchestrálne koncerty ponúkne 25. ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina, na ktorom sa od 13. do 18. apríla 2015 v Dome umenia Fatra v Žiline predstavia najvýraznejšie talenty z oblasti klasického interpretačného umenia. TASR o tom informovala manažérka festivalu Ivana Macaríková.

"Špičkoví mladí umelci – laureáti renomovaných medzinárodných interpretačných súťaží – inštrumentalisti, vokálni umelci, dirigenti i malé komorné súbory účinkujú na festivale sólovo alebo so sprievodom popredných orchestrov zo Slovenska a z okolitých krajín," uviedla Macaríková.

Na úvodnom koncerte sa pod taktovkou maďarského dirigenta Gergelyho Madarasa predstavia slovenská sopranistka Andrea Vizvári a český huslista Josef Špaček s Janáčkovou filharmóniou Ostrava. "Vynikajúci huslista Josef Špaček (1986) ako 20-ročný nahral debutové CD s kompletom sólových sonát Eugena Ysaya. Vo veku 25 rokov nastúpil na post koncertného majstra Českej filharmónie, hneď po ukončení štúdia u legendárneho Itzhaka Perlmana na prestížnej Juilliard School v New Yorku. Len o rok neskôr sa stal laureátom medzinárodnej Súťaže kráľovnej Alžbety v Bruseli, do finále ktorej sa prebojoval ako prvý český huslista v jej histórii," doplnila manažérka festivalu Allegretto.