Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

GALIS: Vďaka Dobrej novine sa mladí ľudia učia solidarite a empatii

Svätá omša, ktorá je poďakovaním za 20 rokov koledníckej akcie Dobrá novina v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej 6. januára 2015. Zúčastnili sa na nej zástupcovia Dobrej noviny aj koledníci z Čadce a celebroval ju žilinský biskup Tomáš Galis. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík pripomenul, že do prvého ročníka sa zapojilo asi 3000 koledníkov a vyzbierali 1,123 milióna slovenských korún.

Terchová 6. januára (TASR) – Poďakovaním za dvadsať rokov koledníckej akcie Dobrá novina bola dnešná svätá omša v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, ktorú celebroval žilinský biskup Tomáš Galis.

Ohlasovanie Dobrej noviny mladými podľa neho prináša radosť pre všetkých ľudí. "Vidím veľké požehnanie v tom, že v dnešnej dobe sú mladí ľudia ešte ochotní venovať svoj čas a koledujú. Oznamujú, že Kristus sa narodil. Že život má zmysel, pretože On prišiel a dáva čosi radostné, čosi nové. Za 20 rokov koledovania sa vyzbierala aj veľká finančná čiastka a mohlo sa pomáhať hlavne africkým krajinám, kde je podstatne väčšia bieda," povedal žilinský diecézny biskup.

Riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík pripomenul, že do prvého ročníka sa zapojilo asi 3000 koledníkov a vyzbierali 1,123 milióna slovenských korún. "Z nich sme podporili šesť tried v školách pre deti zo slumov v hlavnom meste Kene Nairobi. Postupne Dobrá novina rástla a v 19. roku sme mali viac ako 26.000 koledníkov z 1200 obcí. Vyzbierali cez 908.000 eur, z ktorých sme mohli podporiť 30 konkrétnych projektov – vzdelávacích, zdravotníckych alebo na zabezpečenie čistej pitnej vody v Keni, Ugande, Južnom Sudáne, Etiópii aj Rwande," uviedol Čaučík.

Podotkol, že Dobrá novina je kolednícka akcia, kde sú hlavnými aktérmi deti. "Prinášajú do rodín radosť a požehnanie, ktoré je pre rodiny na Slovensku veľmi potrebné. Naše rodiny sú štedré a prispievajú koledníkom peniazmi. Nenechávajú si ich pre seba. Ale tým, že sú solidárne, posielajú peniaze na spoločný účet, z ktorého podporujeme projekty v subsaharskej Afrike pre ľudí, ktorí žijú často v extrémnej chudobe," dodal riaditeľ Dobrej noviny.



Žilinský diecézny biskup zdôraznil, že vďaka Dobrej novine sa mladí ľudia učia solidarite a empatii. "Nielen pozerať na seba, ale byť pozorný pre druhých. To sú krásne vlastnosti, ktoré si ponesie do života. Lebo nebude zakuklený do seba. Nebude sa starať len o seba. Tým, že bude otvárať srdce pre Krista, zároveň otvára aj sám seba do služby pre druhých. A to je fantastické aj v tejto dobe. Vidím to, keď títo mladí ľudia idú do nemocníc, do starobincov. To je zrazu toľko radostných sĺz. Radosti z toho, že mladí ľudia im prichádzajú zaspievať, zavinšovať. Lebo každý sa akoby vráti do detstva, keď možno on tak chodil, koledoval, spieval, vinšoval," dodal Galis.

Na záver svätej omše sa predstavili koledníci z Čadce a zahrala Terchovská muzika.