Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Historický vláčik Korýtko bude toto leto opäť voziť turistov

Vláčik Korýtko. Foto: TASR Miroslava Siváková

Podľa manažérky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Kataríny Šarafínovej mal projekt Korýtko - vlakom a bicyklom minulý rok veľký úspech.

Ružomberok 24. júna (TASR) – Prevádzka historického vláčika s cyklovozňom v Ružomberku sa tento rok začne už najbližšiu sobotu 29. júna. Korýtko bude jazdiť počas všetkých prázdninových víkendov do 1. septembra z hlavnej stanice v Ružomberku po Zápalkáreň - v blízkosti výpadovky z mesta na Donovaly.

Podľa manažérky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Kataríny Šarafínovej mal projekt Korýtko - vlakom a bicyklom minulý rok veľký úspech. Preto v novej sezóne pribúdajú vylepšenia aj tematické podujatia, ktoré poukážu na význam železničky v minulosti aj okolitú Revúcku dolinu.

„Novinkou pre túto sezónu bude zväčšený park na Zápalkárni a cyklotrasa s novým asfaltom od Zápalkárne po mestskú časť Biely Potok, kde vznikol priestor pre korčuliarov či kolobežky,“ priblížila Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Korytnická železnica sa tešila záujmu od vzniku až po ukončenie prevádzky v roku 1974. V závere existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia, ktorou chce byť aj teraz. Aktuálne sa využíva už len torzo z trasy, ktorou vláčik jazdil v minulom storočí. „Legendárna a v minulosti veľmi obľúbená železnica ožila minulý rok po rokoch nečinnosti. Bohužiaľ, celá trať z Ružomberka sa nám nezachovala. S partnermi sme vzkriesili aspoň trojkilometrový úsek trate, ktorý je peknou atrakciou pre dovolenkárov a prázdninujúcich. V minulom roku sme previezli vláčikom takmer 5600 platiacich návštevníkov,“ povedal jeden z aktivistov, zásluhou ktorých Korýtko opäť premáva, Miroslav Klíma.

Historický vláčik (motorák - typ 811) pozostáva z motorového vozňa s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý je prispôsobený na prepravu bicyklov. „V záujme zatraktívnenia projektu sme pripravili počas prázdnin na každú sobotu tematické podujatia, ktoré upozornia na význam železničky a tiež na prírodné a kultúrne danosti okolia Revúckej doliny. Už teraz v sobotu to bude program s názvom Korýtkominifest. Následne nás čaká napríklad deň papierenského priemyslu, modelársky deň, piknik s Korýtkom, pivná sobota a iné,“ priblížila riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Cena za prevoz vláčikom je symbolická. Preprava kočíkov a bicyklov je zadarmo. Projekt Korýtko – vlakom a bicyklom spolu s mestom Ružomberok a aktivistami realizuje OOCR Región Liptov. Použije naň prostriedky aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 11.500 eur.