Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Hodinársky majster spustil do chodu vlastnoručne vyrobený orloj

Konštruovanie nevšedného stroja času mu trvalo s kratšími či dlhšími prestávkami takmer dve desaťročia.

Hybe 26. júla (TASR) – Renomovaný opravár vežových hodín Ján Pavella z hornoliptovskej obce Hybe si dal originálny darček k 70. narodeninám. Pred zrakmi množstva zvedavcov spustil dnes popoludní do riadneho chodu vlastnoručne vyrobený orloj, ktorý zdobí hospodársku budovu jeho rodinného domu.

"Pôvodne to mala byť len taká naša rodinná záležitosť, no napokon sa to nedalo utajiť, lebo tento môj splnený detský sen vidieť dosť dobre aj z ulice. Teší ma úprimný záujem verejnosti a verím, že sa tento skutočne hybský orloj stane vyhľadávanou atrakciou našej rázovitej dedinky," uviedol pre TASR.

Konštruovanie nevšedného stroja času mu trvalo s kratšími či dlhšími prestávkami takmer dve desaťročia. "Postupoval som systémom pokus – omyl. Veľakrát som nevedel, ako ďalej, ale napokon sa mi to celé podarilo dokončiť a môžem tak tento orloj uviesť do trvalej prevádzky," pokračoval.

"Ciferníky sú trochu zložité, treba im porozumieť. Preto chystám informačnú tabuľu, aby z nej vyčítal všetko podstatné aj nezasvätený pozorovateľ," dodal Pavella a pochválil manželku Oľgu, bývalú učiteľku, ktorá mu pomohla vytvoriť do orloja kolekciu postavičiek podľa zachovaných karikatúr niekdajších obyvateľov Hýb.