Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Hrádocké vianočné trhy majú tento rok charitatívny rozmer

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem kultúrneho programu, je súčasťou vianočných trhov aj odovzdanie špeciálneho elektrického vozíka hendikepovanému rezbárovi z Liptovského Hrádku Daliborovi Novotnému.

Liptovský Hrádok 15. decembra (TASR) - Vianočnú náladu vnesú do najmenšieho liptovského mesta Hrádocké vianočné trhy. Pestrý kultúrny program, vianočná kapustnica, punč a remeselné výrobky sú pre obyvateľov Liptovského Hrádku pripravené v sobotu 19. decembra od 14.00 h na Námestí Františka Wisnera.

Súčasťou podujatia je Vianočné trhovisko mimovládnych organizácií pôsobiacich na území mesta, Komunitnej nadácie Liptov (KNL), Občianskeho združenia Art štúdio, Národného Trustu nezisková organizácia (NO), Miestnej akčnej skupiny Horný Liptov a organizátorov Šikovného trhu. "Súčasťou budú ľudia, ktorí niečo vyrábajú doma, sú šikovní a potrebujú to nejako odprezentovať. Zároveň sa predstavia aj neziskové organizácie, pretože máme pocit, že tie neziskovky robia veľmi veľa v meste a veľmi veľa ľudí, tiež poslancov mestského zastupiteľstva ani netuší, čo tie neziskové organizácie robia," uviedla pre TASR Jana Mrlianová z KNL.

Každá organizácia bude mať na trhovisku svoj vlastný stánok, kde ľudia nájdu prezentačné materiály. "Aby to nebolo v predvianočnom čase len o tej prezentácii, že ľudia si zoberú letáčik a odídu, každá neziskovka bude niečo ponúkať. Jedna bude variť a predávať kapustnicu, druhá bude pripravovať a predávať punč a podobne," dodala s tým, že financie, ktoré jednotlivé NO získajú, poputujú na podporu aktivít, ktoré vykonávajú. KNL sa rozhodla výťažok venovať do Liptovského Mikuláša na charitatívny projekt Jedno teplé jedlo denne, ktoré dobrovoľníci pripravujú pre ľudí bez domova.

Okrem kultúrneho programu, ktorý zahŕňa vystúpenia Detského folklórneho súboru Cindruška, Tanečného klubu Jessy, živého betlehemu a ďalších iných prvkov, je súčasťou vianočných trhov aj odovzdanie špeciálneho elektrického vozíka hendikepovanému rezbárovi z Liptovského Hrádku Daliborovi Novotnému. Niekoľko mesiacov naň zbierala peniaze KNL prostredníctvom Nadačného fondu Daruj Dalovi. Cieľová suma 8700 eur bola v nadačnom fonde vyzbieraná na konci novembra tohto roku.