Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

HRNČIAR: Rizikom exekúcie je privatizácia vodárenskej spoločnosti

Na snímke poslanec NR SR Andrej Hrnčiar, Sieť Foto: TASR/Martin Baumann

Najväčším rizikom hroziacej exekúcie mesta Martin pre pohľadávku 8,4 milióna eur je privatizácia Turčianskej vodárenskej spoločnosti (Turvod).

Martin 22. júna (TASR) - Najväčším rizikom hroziacej exekúcie mesta Martin pre pohľadávku 8,4 milióna eur je privatizácia Turčianskej vodárenskej spoločnosti (Turvod), pričom mesto môže v rámci exekúcie prísť o akcie v tejto spoločnosti. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Martine informoval primátor mesta Andrej Hrnčiar.

Upozornil, že zahraničné spoločnosti sa pokúšajú o privatizáciu Turvodu osem rokov. "Už osem rokov čelíme ich snahám dostať sa k tomu najcennejšiemu, čo v Turci máme – Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Voda je strategickou surovinou. Turčianska vodárenská spoločnosť je zlatým vajcom nášho regiónu a my odmietame akúkoľvek privatizáciu," povedal Hrnčiar.

Martinský primátor chce na štvrtkovom mimoriadnom sneme Združenia miest a obcí Turca požiadať primátorov a starostov o pomoc pri podpisovej akcii Turčanov pod otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi. "Požiadame ho v ňom, aby vláda predložila do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní novelu Exekučného poriadku, ktorá by rozšírila takzvanú exekučnú výnimku aj na účasť samosprávy vo vodárňach. Tento zámer je v absolútnom súlade s dlhodobo deklarovanými prioritami predsedu vlády o ochrane vody ako strategickej suroviny a o odmietaní privatizácie," zdôraznil Hrnčiar.

Mesto Martin podľa neho naďalej odmieta dohodu s novým vlastníkom pohľadávky, právnikom Petrom Kubíkom, ktorý podal minulý týždeň návrh na začatie exekúcie. "Viaže nás k tomu jednohlasné rozhodnutie mestského zastupiteľstva z 28. mája 2015. Mesto nepristúpi na dohodu. Pohľadávka je podľa nášho presvedčenia vymyslená a na jej počiatku stál podvod. V skutočnosti ide údajnému majiteľovi pohľadávky, právnikovi cyperskej schránkovej firmy Lemikon, len o možnosť obrať Martinčanov o čo najviac peňazí. Od začiatku celej kauzy išlo o plánovaný útok na verejné financie," povedal Hrnčiar.

Pripomenul, že ešte v máji požiadal majiteľ pohľadávky Najvyšší súd SR o zvýšenie priznaného úroku z priznaných 11,4 percenta na 25 percent, čo by pohľadávku voči mestu zvýšilo zo súčasných 8,4 milióna eur na vyše 13 miliónov eur. Právny zástupca mesta Martin Ján Mrázovský doplnil, že v súvislosti s mimoriadnym dovolaním generálneho prokurátora podalo mesto samostatný návrh na odklad vykonateľnosti rozhodnutia, pričom Najvyšší súd SR o ňom doteraz nerozhodol. Zároveň podalo mesto žiadosť o odklad vykonateľnosti rozhodnutia aj v ústavnej sťažnosti.

Súd má podľa Mrázovského na vydanie poverenia na výkon exekúcie 15 dní. "Ak by vydal poverenie na výkon exekúcie, sú splnené podmienky na nútenú správu a mesto by muselo požiadať ministerstvo financií o nútenú správu. V tomto prípade sa zriaďuje osobitný účet, na ktorý exekútor nemôže siahnuť. A práve preto primátor uvažoval o tom, že by siahol na majetok, ktorý je postihnuteľný výkonom rozhodnutia. Napríklad akcie vodárenskej spoločnosti," podotkol Mrázovský.

Podľa majiteľa pohľadávky Petra Kubíka v sebe Andrej Hrnčiar opäť nezaprel absolventa herectva a verejnosti predstavil v poradí už piaty nezmysel, ktorý má odviesť pozornosť od jeho politickej zodpovednosti za miliónový dlh mesta Martin. "Hospodárenie mesta dlhodobo jasne ukazuje, že Martin zvládne postupné splácanie dlhu z príjmov bežného hospodárenia, dokonca tak, aby to obyvatelia nijako nepocítili. A to bez potreby siahať na akýkoľvek majetok. V prípade, že súd schváli návrh na exekúciu, tak mestu Martin opätovne ponúkneme dohodu splácať dlh formou 4- až 6-ročného splátkového kalendára so zásadne zníženou úrokovou sadzbou z nesplatenej čiastky bez negatívneho vplyvu na fungovanie mesta," reagoval Kubík.