Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Turistu zaskočilo počasie: Po troch nociach v horách nevládal ísť späť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na Silvestra mal v úmysle pokračovať na Andrejcovu, kam nedošiel a vrátil sa späť na Ramžu, kde strávil ešte ďalšie dve noci.

Vyšná Boca 2. januára (TASR) – Pomoc horských záchranárov potreboval v stredu 36–ročný slovenský turista, ktorý sa po troch nociach strávených na hrebeni Nízkych Tatier a náročnom postupe v ťažkom teréne nedokázal vrátiť na Čertovicu. Príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej oficiálnej webovej stránke informovali, že muža našli medzi Ramžou a Bacúšskym sedlom.

Turista sa ešte 30. decembra minulého roka vybral z Čertovice na Ramžu, kde strávil noc. Na Silvestra mal v úmysle pokračovať na Andrejcovu, kam nedošiel a vrátil sa späť na Ramžu, kde strávil ešte ďalšie dve noci. V stredu sa rozhodol vrátiť späť na Čertovicu.

"Na horách však vládlo mimoriadne nepriaznivé počasie – silný vietor, sneženie, zlá viditeľnosť a množstvo novonapadnutého snehu, v ktorom bol pohyb bez lyží alebo snežníc veľmi namáhavý. Turista po troch nociach strávených na hrebeni a po náročnom postupe bol už natoľko vyčerpaný, že si už netrúfol pokračovať ďalej," uvádza sa na stránke.

Po tom, čo horskí záchranári muža našli medzi Ramžou a Bacúšským sedlom, ho zateplili, podali mu teplé nápoje, doplnili energiu a následne spoločne zostúpili Malužinskou dolinou k terénnu automobilu HZS. Keďže si jeho zdravotný stav nevyžadoval ďalšie ošetrenie v zdravotníckom zariadení, cestou späť na základňu ho vysadili v mieste jeho bydliska.