Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom ukrýval maľby z 15. storočia

Na hviezdicovej stropnej klenbe gotického Kostola svätého Petra v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné odkryli nedávno pamiatkari štyri nástenné maľby. Tie boli doposiaľ prekryté jednofarebnou vrstvou omietky. Obrazce svätého Bonaventuru s troma pármi krídel, Bernardína Sienského, Sv. Ľudovíta z Toulouse, Panny Márie odetej slnkom s Ježiškom a sv. Františkom a stigmatizácie sv. Františka vznikli podľa predkopokladov ešte koncom 15. storočia, kedy bol postavený aj samotný kostol. Na snímke gotický Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom v mestskej časti Liptovského Mikuláša 7. marca 2018. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Obnova gotického Kostola sv. Petra z Alkantary sa začala v roku 2014 v samotnej svätyni a spočívala najmä v realizácii sanácie vlhkosti a zvislých konštrukcií, čo vyvolalo potrebu výskumnej činnosti.

Liptovský Mikuláš 7. marca (TASR) – Hviezdicová stropná klenba gotického Kostola svätého Petra z Alkantary v Okoličnom, mestskej časti Liptovského Mikuláša, dlhé roky ukrývala štyri nástenné maľby. Tie boli prekryté vrstvou omietky počas vnútorných opráv kostola v minulom storočí. Obrazce sv. Bonaventuru, Bernardína Sienského, Sv. Ľudovíta z Toulouse, Panny Márie odetej slnkom s Ježiškom a sv. Františka vznikli podľa predpokladov odborníkov ešte koncom 15. storočia, kedy bol postavený aj samotný kostol.

"Asi pred troma rokmi sme našli záznam z roku 1884 v kronike františkánov, ktorí tu v tom čase žili. Tí uvádzajú, že na klenbe trojlodia sa nachádzajú štyri maľby," priblížil správca tamojšej rímsko-katolíckej farnosti Jozef Tomaga. Podľa neho boli maľby aj popísané, no v dokumente nebolo uvedené, v ktorých miestach sa nachádzajú. "Po objavení tejto informácie sme za pomoci techniky a reštaurátorov maľby lokalizovali v strednej časti lode. Obrazce začali odkrývať koncom januára a v priebehu mesiaca február sa ukázali naplno," vysvetlil Tomaga.

Na snímke nedávno objavená maľba IHS v gotickom Kostole sv. Petra z Alkantary v Okoličnom v mestskej časti Liptovského Mikuláša 7. marca 2018.
Foto: TASR - Miroslava Siváková


Maľby svätých však neboli jediným významným objavom nájdeným v tomto gotickom chráme. Na strope, v tzv. svätom oblúku, bol totiž odkrytý obraz slnka s nápisom Ieusu hominis salvator (IHS), čo v preklade znamená Ježiš, vykupiteľ človeka. "Je to monogram Bernardína Sienského. Ten sa na prelome 14. a 15. storočia snažil v Európe rozvinúť úctu k Ježišovmu menu. Po jeho kanonizácii, ktorá bola v roku 1485, sa tu už v roku 1490 objavil tento monogram. Môžeme z toho teda predpokladať, že františkáni, ktorí tu začali pôsobiť, si osvojili túto bernardínsku školu a úctu k Ježišovmu menu," uviedol správca farnosti. Jednotlivé školy sa podľa jeho slov v minulosti nerozširovali takou rýchlosťou ako dnes, preto je tento objav výnimočný pre Horné Uhorsko aj Liptov.

Na snímke fresky na strope gotického Kostola svätého Petra z Alkantary v Okoličnom v mestskej časti Liptovského Mikuláša 7. marca 2018.
Foto: TASR - Miroslava Siváková


Obnova gotického Kostola sv. Petra z Alkantary sa začala v roku 2014 v samotnej svätyni a spočívala najmä v realizácii sanácie vlhkosti a zvislých konštrukcií, čo vyvolalo potrebu výskumnej činnosti. V rámci archeologických výskumov tu v minulosti objavili aj františkánsku kryptu, postavenú v prvej polovici 18. storočia, ktorá je dnes verejne prístupná. Následne sa v rokoch 2016 a 2017 začala realizovať sanácia vlhkosti v samotnom trojlodí kostola, ktorej prvá etapa je v súčasnosti už ukončená.