Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Lavínová hrozba v Tatrách a vo Veľkej Fatre stúpne na druhý stupeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa Buliaka pretrváva silná inverzia – zatiaľ čo teploty v dolinách klesli počas noci na mínus dva, v najvyšších polohách na vrcholoch hôr neklesli pod plus dva stupne Celzia.

Liptovský Hrádok 17. decembra (TASR) - V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní vplyvom oteplenia hrozba stúpne na druhý stupeň, najmä v Nízkych, Vysokých Tatrách a Veľkej Fatre. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Viaže sa na záveterné svahy, žľaby a oblasti pod hrebeňmi a sedlami najvyšších polôh severných, severovýchodných a severozápadných orientácií, kde je previate väčšie množstvo nového snehu. Na týchto miestach sa mohli vytvoriť nebezpečné snehové vankúše a dosky," uviedol Buliak.

Uvoľnenie lavín je podľa neho možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. "Počas utorka sa s postupným otepľovaním očakáva uvoľnenie menších spontánnych lavín z mokrého snehu a na strmých trávnatých svahoch aj výskyt kĺzavých lavín," doplnil.

Utorkové ráno na horách bolo jasné až polojasné. Podľa Buliaka pretrváva silná inverzia – zatiaľ čo teploty v dolinách klesli počas noci na mínus dva, v najvyšších polohách na vrcholoch hôr neklesli pod plus dva stupne Celzia. Horskí záchranári zároveň na utorok očakávajú polooblačné počasie a prílev veľmi teplého vzduchu.