Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Fatranskí hrdinovia: Záchranári pomohli cyklistovi a turistovi

Zásah Horskej záchrannej služby. Foto: HZS

V Malej Fatre včera museli záchranári zasahovať v dvoch vážnych prípadoch.

Rajecká Lesná 10. septembra (TASR/Teraz.sk) - V oblasti Sedla pod Úplazom v Malej Fatre utrpel 52-ročný muž v sobotu (9.9.) popoludní po poštípaní hmyzom do tváre anafylaktický šok. Cyklistovi pomáhali leteckí záchranári zo Žiliny, informovala dnes TASR hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková

"Muž začal náhle kolabovať, došlo u neho až k zástave dýchania. Prítomní svedkovia ho začali okamžite oživovať," opísala Hopjaková. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka lekára podľa jej ďalších slov leteckí záchranári spustili do terénu pomocou lanovej techniky a pacientovi, ktorý bol už pri vedomí, poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie. "Cyklistu po evakuácii z terénu v stabilizovanom stave letecky previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine," dodala.



V Malej Fatre následkom pádu utrpel viaceré zranenia 68-ročný turista



Pod Sedlom Vráta v Malej Fatre spadol v sobotu (9.9.) popoludní z výšky asi 100 metrov 68-ročný muž. Turistovi, ktorý následkom pádu utrpel poranenia ramena, rebier, dolnej končatiny a mnohopočetné povrchové zranenia, pomáhali horskí záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Malej Fatre.

Horskí záchranári zranenému Slovákovi po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a nakoľko to poveternostné podmienky v danej lokalite dovoľovali, požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS). Pacienta vrtuľníkom VZZS evakuovali z terénu a po naložení na palubu letecky transportovali do nemocnice v Žiline, informovala HZS na svojej internetovej stránke.