Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Mare budú MS v odvetví, ktoré pestujú slávni Sebastiánovia

Jetsurfing Foto: Medzinárodná federácia motorových surfov / FIDSM/

Medzinárodná séria v jetsurfingu pod názvom MOTOSURF GP zavíta na Slovensko po prvý raz, pod hlavičkou Medzinárodnej federácie motorových surfov (FIDSM).

Bratislava 17. júla (TASR) - Na vodnej nádrži Litovská Mara sa v posledný júlový víkend uskutočnia majstrovstvá sveta v odvetví, ktoré vyznávajú aj dvaja slávni "motoristickí Sebastiánovia". Jetsurfing je doplnkovým tréningovým športom šampióna F1 Sebastiana Vettela i charizmatického rekordéra šampionátov rely Sebastiena Loeba.

Medzinárodná séria v jetsurfingu pod názvom MOTOSURF GP zavíta na Slovensko po prvý raz, pod hlavičkou Medzinárodnej federácie motorových surfov (FIDSM). Tento adrenalínový vodný šport vznikol iba v roku 2008, ale vďaka svojej atraktivite sa rozšíril do celého sveta a jeho obľúbenosť neustále rastie.

Tohtoročná séria má celkovo päť zastávok. Prvé preteky prebehli v Brazílii, na začiatku júla jetsurfisti rozvírili vody vo Švajčiarsku a po liptovskej epizóde sa pôjde ešte do Česka a do Rakúska. Liptovská Mara privíta viac ako 30 súťažiacich z 11 štátov sveta. "Nestáva sa často, že sa na Slovensku uskutočnia majstrovstvá sveta v extrémnych, adrenalínových športoch. Veríme, že diváci s nami prežijú mimoriadne chvíle. Program bude totiž naozaj atraktívny, o hudbu sa postará Peter Cmorik Blues Band," zdôraznil Pavol Petráš z kolektívu organizátorov podujatia.

Jetsurf je ultraľahký motorový surf, poháňaný dvojtaktným spaľovacím motorom s obsahom 100 ccm a maximálnou rýchlosťou 60km/h. Pri výrobe Jetsurfu sa používajú najmodernejšie technológie a materiály pre zabezpečenie maximálneho výkonu v extrémnych podmienkach. Surf je kompletne vyrobený z karbónu, ktorý minimalizuje celkovú váhu. Jedinečné vlastnosti jetsurfu umožňujú unikátny druh pohybu po vodnej hladine. Jetsurfing je možné prevádzkovať na všetkých typoch vôd, od stojatých až po vysoké driftové vlny.