Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Liptovská nemocnica uviedla do prevádzky nový digitálny röntgen

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V Liptovskom Mikuláši spustili dnes oficiálne po nevyhnutnom testovaní do riadnej prevádzky na centrálnom röntgenologickom pracovisku nový moderný digitálny röntgen.

Liptovský Mikuláš 13. januára (TASR) – V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši spustili dnes oficiálne po nevyhnutnom testovaní do riadnej prevádzky na centrálnom röntgenologickom pracovisku nový moderný digitálny röntgen s celkovými nadobúdacími nákladmi 203.000 eur.

"V prvom rade je to veľký prínos pre našich pacientov, konkrétne zníženie radiačnej záťaže približne až tretinu oproti analógovému röntgenu. Významné je i skrátenie času pobytu na našom oddelení. Netreba čakať, kým sa vyvolajú snímky, ktoré sú navyše také kvalitné a presné, že ich nemusíme opakovať," uviedla primárka rádiodiagnostického oddelenia Andrea Rajníková.

Riaditeľka liptovskomikulášskej nemocnice Ľudmila Pohančeníková pripomenula ďalšie výhody nového röntgenu. "Digitálne snímky sa dajú rýchlo posielať príslušným špecialistom na jednotlivé oddelenia a dá sa s nimi oveľa lepšie pracovať. Ročne ušetríme okolo 12.000 eur na nákup filmov. Imobilných pacientov nemusíme zaťažovať prevozom, ale priamo na lôžku ich zosnímame odnímateľnými detektormi," vysvetlila.

"Zdravotníctvo je našou prioritou. Patríme medzi posledné dva kraje, ktoré si zachovali svoje nemocnice a zároveň ich aj rozvíjajú. Aj zadováženie tohto špičkového prístroja je toho dôkazom," dodal predseda zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár s tým, že rovnaké nové röntgeny uvedú do prevádzky koncom mesiaca v nemocniciach v Čadci a Trstenej.