Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Liptovské divadlo tanca pripravuje ďalšiu premiéru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

V inscenácii Atlas sa predstavia študenti konzervatória Jána Levoslava Bellu aj Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku.

Liptovský Hrádok 27. júna (TASR) – Liptovské divadlo tanca (LDT) prichádza po štyroch rokoch pôsobenia s ďalšou inscenáciou, ktorá dáva príležitosť predovšetkým mladým tanečným talentom z regiónu. V inscenácii Atlas sa predstavia študenti konzervatória Jána Levoslava Bellu aj Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku. V premiére ju uvedú 28. a 29. júna v divadelnej sále kultúrneho domu v Liptovskom Hrádku.

Inšpiráciou pre tanečné obrazy sa stal antický obor Atlas, ktorý svojou šijou podopieral celú nebeskú klenbu. „Atlas je tanečnou adaptáciou tohto motívu, ktorá má ambíciu osloviť predovšetkým mladých ľudí, ktorí sú nútení sa vyrovnávať s usmievajúcim sa konzumom. Aj tínedžeri majú svoje „nebeské klenby". Tie sa môžu stať ťaživými bremenami, s ktorými sa musia naučiť žiť. Odvaha prekonať ich a nebáť sa hľadať na ne odpovede, je umeleckým odkazom tanečných obrazov autorov Andreja Petroviča a Marcela Bártu,“ priblížil dramaturg LDT Peter Maťo.

Pôvodná inscenácia Atlas prepája tanec, živú hudbu, performera a skladateľa v netradičnom inscenačnom tvare, balansujúcim medzi tancom, performanciou a divadlom. „Choreograf posúva hranice živých divadelných druhov do tanečných podôb, prekračujúc bežné interpretačné výrazové prostriedky,“ doplnil dramaturg.

Choreograf Andrej Petrovič sa aktívne venuje aj práci s mladými tanečnými talentami. Hudobne na projekte spolupracoval skladateľ Marcel Bárta. O výtvarnú časť projektu sa postarala Dáša Veselovská.

LDT za štyri roky pripravilo a interpretovalo niekoľko autorských projektov. S titulom Rozprávky autorov Gräffinger-Dedinský-Piovarči vystúpilo v roku 2018 aj na festivale Pohoda v rámci Dní detí na Pohode. Študenti sa predviedli aj na galavečere tanečnej katedry Vysokej školy múzických umení v choreografii baletného majstra a choreografa Slovenského národného divadla Igora Holováča.