Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

L. Mikuláš cez víkend ožije divadlom, začína sa tu festival I. Stodolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Novinkou aktuálneho ročníka je detské kino, ktoré začne svoju prevádzku v palúčanskom kultúrnom dome priamo počas festivalu.

Liptovský Mikuláš 5. októbra (TASR) - Približne polstovka amatérskych divadelníkov z celého Slovenska tento víkend zavíta do Liptovského Mikuláša, kde sa v kultúrnom dome v mestskej časti Palúdzka po tretí raz uskutoční Divadelný festival Ivana Stodolu. Program sa začne v piatok 5. októbra od 17. h. TASR informoval podpredseda Matice slovenskej a jeden z hlavných organizátorov festivalu Marek Nemec.

"Aj tento rok ostávame verní systému hodnotenia z predchádzajúcich ročníkov. Všetky inscenácie ohodnotí odborná porota, do ktorej zasadnem spoločne s hercom Pavlom Sedlačkom a dramaturgičkou Danou Turanskou. Hodnotenie však pripraví aj laická porota a možnosť ovplyvniť výsledky dostanú aj samotní diváci. Každý návštevník sa stáva porotcom, pretože názor obecenstva je pre nás rovnako dôležitý. Následne sa všetky hlasy zrátajú a víťaz si odnesie putovnú cenu Ivana Stodolu," vysvetlil predseda Divadelného odboru Matice slovenskej (DOMS) Marián Lacko.

Novinkou aktuálneho ročníka je detské kino, ktoré začne svoju prevádzku v palúčanskom kultúrnom dome priamo počas festivalu. "Deťúrence radi privítame v sobotu (6.10.) dopoludnia na premietaní animovaného filmu Spievaj. Samozrejme, v premietaní budeme v spolupráci s hlavným Domom kultúry a mestom Liptovský Mikuláš pokračovať na pravidelnej báze aj po skončení festivalu," uviedol Nemec.

Organizátori zároveň prichádzajú s malou zmenou v programe. Prvý festivalový deň otvorí vlaňajší víťaz Divadelný súbor (DS) Braxatoris z Krupiny. Po ňom nasleduje DS Podzámčok a DS Prameň Detvianska Huta. V sobotu prídu na rad bez zmeny súbory Okno z Liptovského Jána, SOS Sása a Lunetrdlo Partizánska Ľupča.

Hlavným cieľom podujatia je predstaviť verejnosti aktuálnu tvorbu slovenských neprofesionálnych divadelníkov, z ktorých väčšina pôsobí pod hlavičkou DOMS. Festival sa podľa organizátorov stáva stálicou na mape slovenských ochotníckych divadelných podujatí a každoročne sa teší veľkému záujmu. Vstupné je dobrovoľné.