Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

L.Mikuláš chce za prostriedky z eurofondov opraviť pamätník Háj-Nicovô

Pamätník na vojenskom cintoríne Háj - Nicovô v Liptovskom Mikuláši, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Celkové náklady projektu sú 85.000 eur.

Liptovský Mikuláš 2. decembra (TASR) - Vedenie liptovskomikulášskej samosprávy pokračuje v úsilí obnoviť národné kultúrne pamiatky v katastri Liptovského Mikuláša. Odrazom tejto snahy je podanie projektu na rekonštrukciu vojenského cintorína s pamätníkom na Háji-Nicovô.

"Ak získame peniaze z eurofondov, financie pôjdu na odstránenie sadania základových konštrukcií. Tie spôsobujú odklon kamenných zábradlí a oporných múrov od vertikály. Práve zábradlia hlavnej tribúny, na ktorej sa uskutočňujú celoslovenské oslavy ukončenia vojny a výstupné bočné schodiská pamätníka, sú najviac poškodené," vysvetlil Ján Sokolský z mestského úradu. V rámci záchranných prác budú demontované kamenné prvky dlažby, obklad a rímsy. Zrealizujú sa stabilizačné opatrenia, odstránia časti zásypov, odvedie voda z atmosférických zrážok mimo konštrukcie.

Projekt zahŕňa sanovanie poškodených a realizáciu nových nosných častí, zásypy, podkladové vrstvy podláh, schodísk a položenie travertínovej dlažby či schodov. Celkové náklady projektu sú 85.000 eur. "Z tejto sumy požadujeme 65.000 eur, zvyšok zafinancujeme z rozpočtu mesta," dodala Jana Kormaníková z oddelenia projektového manažmentu mestského úradu. O projekte sa rozhodne do konca februára 2016. Ak na obnovu mesto získa peniaze, práce zrealizuje do konca budúceho roka.

Háj-Nicovô je miestom posledného odpočinku viac ako 1300 vojakov, príslušníkov 1. československého armádneho zboru, ktorí padli v bojoch o Liptovský Mikuláš v roku 1945. Vojenský cintorín bol vybudovaný v roku 1950 a je najväčším na území bývalého Československa.