Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo trvá už iba vo vysokých polohách Tatier

ilustračné foto Foto: TASR

Výrazné oteplenie a nočný dážď môžu byť spúšťačom menších samovoľných lavín z mokrého, najmä novšieho snehu

Liptovský Hrádok 27. apríla (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier (nad 1700 metrov nad morom) trvá v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej stupnice.

Ako informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, výrazné oteplenie a nočný dážď môžu byť spúšťačom menších samovoľných lavín z mokrého, najmä novšieho snehu. Starý, podkladový sneh je všeobecne dobre spevnený.

„Uvoľnenie lavín je možné iba ojedinele na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých (základových) lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch,“ doplnil Krajčí.

V sobotu ráno bolo na horách oblačno s dažďom. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od dvoch do desiatich stupňov Celzia, počas dňa sa bude ochladzovať. Popoludní sa očakávajú výrazné zrážky, ojedinele až 35 až 55 milimetrov, snežiť môže iba v najvyšších polohách Vysokých Tatier.