Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Martin bude v roku 2016 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Primátor Martina Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara sa nebudú zvyšovať žiadne dane, poplatky a zvýšia sa investície v mestských častiach.

Martin 26. novembra (TASR) – Mesto Martin bude v roku 2016 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 31,7 milióna eur, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MZ).

Podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara sa nebudú zvyšovať žiadne dane, poplatky a zvýšia sa investície v mestských častiach. "Schválili sme historickú zmenu v rozpočte, že 7,50 eura na osobu a rok pôjde na investície do každej mestskej časti. O týchto investíciách budú rozhodovať výbory mestských častí, čiže poslanci naprieč politickým spektrom. Nepôjde o žiadne politikárčenie a priamo poslanci rozhodnú, čo sa v mestských častiach bude rekonštruovať, pretože oni ich najlepšie poznajú," povedal Hrnčiar.

Doplnil, že prioritou rozpočtu je aj podpora kultúry, športu, športových klubov a mládeže. "Aj keď tu zaznela kritika, som presvedčený, že aj nad rámec toho, čo nám prikazuje štát, ide na podporu školstva, vzdelávania a voľnočasových aktivít dosť finančných prostriedkov z rozpočtu mesta. Najdominantnejšie investície budú do mestských častí. Budú to klasické investície do opravy ciest a chodníkov. Ideme meniť dlažbu na pešej zóne pred poštou novým systémom, ktorý sme si odskúšali minulý rok. Je funkčný, dlažba konečne nie je poškodená a vydrží aj zimu, aj nápor jazdenia motorových vozidiel," uviedol primátor Martina.

Podotkol, že mesto na rok 2016 nenaplánovalo nosnú investičnú akciu, pretože stále nie je vyriešený súdny spor o pohľadávku 8,6 milióna eur. "Budeme čakať, ako rozhodne najvyšší súd. Rešpektujeme, že nie je vyriešený súdny spor. Preto sme neuvažovali o veľkej investícii, aj keď je mesto Martin ekonomicky zdravé," uzatvoril Hrnčiar.