Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Martin chce znížiť náklady na MHD rokovaním s dopravcom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Predĺženie zmluvy by podľa zástupcu primátora rozložilo náklady na odpisy na dlhšie obdobie.

Martin 17. decembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Martine na dnešnom zasadnutí poverili primátora Andreja Hrnčiara rokovať so SAD Žilina o predĺžení zmluvy o spolupráci pri zabezpečení dopravy a o výkone vo verejnom záujme v mestskej hromadnej doprave (MHD).

"Predĺženie zmluvy by rozložilo náklady na odpisy na dlhšie obdobie. Tým by sa nám znižovali náklady priemerne od 350.000 eur a klesalo by to postupne až na nulu," povedal zástupca primátora Milan Malík.

Doplnil, že vývoj financovania mestských samospráv z podielových daní spôsobuje mimoriadne silné výpadky, oblasť mestskej hromadnej dopravy nevynímajúc. "V roku 2010 bola výška preukázateľnej straty z výkonov vo verejnom záujme pre mesto Martin 1,54 milióna eur, o rok neskôr 1,62 milióna eur, v roku 2012 to bolo 1,73 milióna eur, v roku 2013 už 1,79 milióna eur a v minulom roku 1,76 milióna eur. Odborný odhad pre rok 2015 predstavuje sumu 1,73 milióna eur," uviedol Malík.

MHD v aglomerácii Martin, Vrútky je podľa neho už desaťročia pevnou súčasťou infraštruktúry. "Zabezpečuje sa na základe vydaných licencií a zmluvných vzťahov medzi SAD Žilina, a. s., mestami Martin, Vrútky a obcami Bystrička, Lipovec a Turčianske Kľačany. Vrútky sa však dostali do zložitej finančnej situácie a nie sú schopné zabezpečiť financovanie straty v MHD z vlastných zdrojov. V prípade, že by Vrútky skončili so zmluvou, nevieme si predstaviť cestovanie medzi Martinom a Vrútkami. Pretože my by sme nemohli sanovať to, čo občania Vrútok prevezú," zdôraznil zástupca primátora Martina.