Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Žilinský kraj

Martin zostane v nútenej správe do prerušenia exekúcie

Andrej Hrnčiar (vpravo) Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podľa rozsudku Najvyššieho súdu z roku 2015 má mesto zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka.

Martin 30. januára (TASR) – Mesto Martin dalo minulý týždeň na okresný súd návrh na prerušenie exekúcie a kým nebude prerušená, zostáva v nútenej správe. Po dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine o tom informoval primátor Andrej Hrnčiar.

Doplnil, že návrh na prerušenie exekúcie dali hneď po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR. "Zostávame v nútenej správe, nakoľko je veľký predpoklad, že exekútor by opäť siahol na mestské účty a stiahol si finančné prostriedky. Zatiaľ sa situácia v ničom nemení. Čakáme na písomné vyhotovenie rozhodnutia ÚS SR. Podrobíme ho právnej analýze a budeme sa pripravovať na pojednávanie na Najvyššom súde (NS) SR," uviedol martinský primátor.

ÚS SR vo štvrtok (26.1.) rozhodol, že NS SR bude musieť opätovne rozhodnúť o mimoriadnom dovolaní podanom generálnym prokurátorom, ktoré sa týka prehratého súdneho sporu mesta Martin v kauze Martinské hole. "Minuloročným uznesením, v ktorom NS odmietol mimoriadne dovolanie ako neprípustné, došlo podľa ÚS k porušeniu základného práva mesta Martin na súdnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Uznesenie ÚS zrušil a vrátil ho NS na ďalšie konanie," oznámil predseda II. senátu ÚS Lajos Mészáros.

Podľa nútenej správkyne Jany Tomšíkovej bude Martin pokračovať v nútenej správe do vynesenia rozsudku NS SR, a potom bude iniciovať zrušenie nútenej správy na ministerstve financií. "Aj pokiaľ by NS nerozhodol v prospech Martina. Vtedy sme prichystaní zaplatiť majiteľovi pohľadávky. Tak či tak, nútená správa bude ukončená. Či to bude zaplatením pohľadávky majiteľovi – PK Faktoringu alebo vyhráme na Najvyššom súde," dodala Tomšíková.

"ÚS SR zrušil síce rozhodnutie NS SR, ktorým bolo odmietnuté mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora, ale nezrušil odvolacie rozhodnutie NS SR, ktorým bol potvrdený rozsudok Krajského súdu (KS) v Žiline. Rozhodnutie NS SR a KS v Žiline o povinnosti zaplatiť dlh mesta tak zostáva právoplatné a mesto je aj naďalej povinné svoj dlh zaplatiť," informoval Maroš Havran, mediálny zástupca Petra Kubíka, konateľa spoločnosti PK Faktoring, s.r.o.

Podľa rozsudku NS z roku 2015 má mesto zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Mesto sa dostalo do exekúcie a podľa Hrnčiara momentálne prebieha konanie o návrhu na jej odklad, ktoré nie je právoplatne skončené.

Dlhoročná kauza siaha ešte do roku 1995, keď mal Martin vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. K tomu však nedošlo. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto a žiadali zaplatiť 3,42 milióna eur (vyše 103 miliónov korún). Na 8,4 milióna eur, ktoré vo februári 2015 NS priznal PK Faktoring, sa vyšplhala suma aj s úrokmi.

Súdy v kauze najprv rozhodovali v prospech Martina, čo v roku 2009 zvrátilo mimoriadne dovolanie vtedajšieho zástupcu generálneho prokurátora Ladislava Tichého na NS.