Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Mestské cintoríny v Žiline budú počas sviatkov otvorené nepretržite

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Správca žilinských pohrebísk ŽILBYT, s. r. o. prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov.

Žilina 9. októbra (TASR) – Žilinské cintoríny budú počas Sviatku všetkých svätých v piatok (1. 11.) a Pamiatky zosnulých v sobotu (2. 11.) otvorené nepretržite. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že správca žilinských pohrebísk ŽILBYT, s. r. o. prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov. "Na cintorínoch budú častejšie dopĺňať zásoby vody, zvýši sa počet kontajnerov na odpad aj intervaly ich odvážania. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne. V prípade potreby je pre návštevníkov k dispozícii aj nonstop dispečing na mobilných telefónnych číslach 0905 509 090 a 0905 787 342," uviedol hovorca mesta Žilina.

"Výkon služby bude posilnený vzhľadom na charakter sviatkov a potrebu zabezpečenia verejného poriadku od 31. októbra do 3. novembra. Zameriame sa aj na usmerňovanie návštevníkov cintorínov a ochranu majetku občanov. Na Starom a Novom cintoríne budeme hliadkovať počas sviatkov nepretržite, na ostatných cintorínoch aj v mestských častiach priebežne," konkretizoval náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka.

Na vyšší nápor cestujúcich počas sviatkov sa pripravuje aj Dopravný podnik mesta Žiliny. "Mimoriadne spoje vypraví 1. a 2. novembra z centra mesta na Starý a Nový cintorín a späť, konkrétne zo železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch od 9.00 h do 16.30 h. Okrem posilnených spojov bude linka č. 31 fungovať aj v bežnej prevádzke. Žilinský dopravný podnik zároveň informuje, že z dôvodu jesenných prázdnin 30. a 31. októbra bude mestská doprava premávať v prázdninovom režime," dodal Miškovčík.

"Ako po iné roky, aj teraz sa bude možné dostať na cintoríny autom. Mestská polícia však žiada vodičov, aby v blízkosti cintorínov rešpektovali pokyny príslušníkov mestskej polície a správali sa tolerantne k ostatným účastníkom cestnej premávky," uzavrel hovorca mesta Žilina.