Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Mierna lavínová hrozba trvá vo všetkých horských oblastiach

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR /HZS

Počas dňa sa na strmých svahoch môžu vyskytnúť splazy a menšie lavíny z mokrého snehu, upozornil Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Liptovský Hrádok 8. apríla (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá v pondelok vo všetkých horských oblastiach. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Doplnil, že sneh zo sobotného (6. 4.) sneženia ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou firnovou vrstvou. „Počas dňa sa na strmých svahoch môžu vyskytnúť splazy a menšie lavíny z mokrého snehu. Taktiež možno uvoľniť lavínu dodatočným zaťažením, napríklad lyžiarom alebo horolezcom," upozornil.

Ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu dosiahla v najvyšších polohách mínus jeden, v stredných polohách plus dva až plus šesť stupňov Celzia. V sobotu pripadlo v najvyšších polohách do desiatich centimetrov nového snehu, v Nízkych Tatrách do 15 centimetrov.