Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá vo všetkých pohoriach

ilustračné foto, Vysoké Tatry Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne a rôznorodo.

Liptovský Hrádok 10. marca (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



Najmä na slnkom osvietených extrémne strmých svahoch klesá cez deň všeobecne čoraz lepšia stabilita snehovej pokrývky. To stupňuje pravdepodobnosť výskytu menších samovoľných lavín a úplazov z mokrého snehu. Lavínový zosuv môže spôsobiť aj väčšie dodatočné zaťaženie povrchu severných svahov.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno a fúkal mierny vietor západných smerov rýchlosťou do 20 km/h. Teplota vzduchu pri pokračujúcej typickej jarnej situácii nadránom klesla na -5°C a cez deň vystúpi na južných svahoch až na +8°C. V uplynulých hodinách nepripadol žiadny nový sneh.



Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne a rôznorodo. Na hrebeňoch je tvrdá ľadová kôra. V nižších polohách sa cez deň mení na mokrý až kašovitý sneh. Na mnohých miestach sa stále nachádzajú rozmerné vetrom naviate snehové vankúše. Suchý prachový sneh ešte pokrýva vysoké tienisté svahy.