Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Mimoriadna situácia v Ľubeli trvá už týždne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sila vysokej hladiny miestneho potoka zapríčinila podmytie oporného múru cesty tretej triedy Správy ciest ŽSK vedúcej cez obec, čo predstavovalo nebezpečenstvo nielen pre šoférov, ale i domácich.

Ľubeľa 8. augusta (TASR) – Po dlhotrvajúcich dažďoch, ktoré v polovici júla zasiahli viaceré oblasti Slovenska, vyhlásili v liptovskej obci Ľubeľa mimoriadnu situáciu. Sila vysokej hladiny miestneho potoka zapríčinila podmytie oporného múru cesty tretej triedy Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vedúcej cez obec, čo predstavovalo nebezpečenstvo nielen pre šoférov, ale i domácich. K odovzdaniu staveniska došlo v stredu – takmer tri týždne po tom, čo situácia vznikla. Podľa starostu Ľubele Erika Gemzického by ŽSK mal byť pripravený takéto udalosti riešiť okamžite.

„Aktuálny stav je taký, že čakám, kedy sa začnú robiť nejaké práce v rámci mimoriadnej situácie, ktorú som vyhlásil ešte vo štvrtok 19. júla. Bojím sa o bezpečnosť premávky, šoférov i obyvateľov. Samozrejme, pokiaľ by sa tento stav neriešil, môžu nastať podstatne väčšie škody a vyššia záťaž na rozpočet VÚC. Na pracovnom stretnutí s predstaviteľmi ŽSK sme si povedali istý postup prác, ten sa však doposiaľ nenaplnil,“ skonštatoval Gemzický.

Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová pre TASR uviedla, že s riešením mimoriadnej situácie začali ihneď, ako bola vyhlásená. „Podľa pokynov krízového štábu boli v podvečerných hodinách osadené značky upozorňujúce na nebezpečenstvo a priestor najviac poškodený povodňou bol riadne vyznačený. V úseku bola odklonená doprava do jedného jazdného pruhu, aby sa predišlo možnému zosunutiu krajnice a svahu v najkritickejšom úseku,“ konkretizovala.

Od nasledujúceho dňa sa podľa hovorkyne v postihnutej oblasti robili zabezpečovacie práce - orezávali sa náletové dreviny a krov v blízkosti poškodeného oporného múru. „Ihneď po vyhlásení mimoriadnej situácie sa začala riešiť aj príprava projektovej dokumentácie na sanáciu havarijného stavu,“ vysvetlila. Zároveň podľa Remencovej prebiehali rokovacie konania so stavebnými firmami, ktoré mali kapacity na začatie prác.

Zmluvu o dielo s uchádzačom, ktorý v rokovacom konaní predložil najvýhodnejšiu cenovú ponuku a ktorý je schopný dodržať technický postup stanovený Správou ciest ŽSK, podpísali v utorok 7. augusta. Podľa informácií Remencovej by sa práce na odstránení pôvodného oporného múru a výstavbe nového mali začať po odovzdaní staveniska. „Uvedený postup považujeme za dostatočne pružný, nakoľko že v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie nebola vyhotovená projektová dokumentácia, ktorá by riešila vzniknutý stav. Tiež bolo nevyhnutné zohľadniť podmienky Slovenského vodohospodárskeho podniku ako správcu toku,“ dodala.

Podľa starostu obce je však doterajší priebeh prác v úseku i časový harmonogram nepostačujúci. „Sme pred víkendom, možno budú nejaké prívalové dažde a ja sa bojím, ako to bude pokračovať ďalej. Viem, že zo strany ŽSK bolo verejné obstarávanie a oslovovali nejaké subjekty, ale župa podľa môjho názoru musí byť pripravená takým spôsobom, že firma nastúpi okamžite,“ uzavrel.