Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Múzeum slovenskej dediny v Martine ožilo zvukom heligónok

Na snímke zľava Jozef Glombík a Ján Tabaček počas podujatia Turčianska harmonika v Múzeu slovenskej dediny v Martine dňa 14. júla 2019. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Do martinského múzea zavítalo v nedeľu 17 domácich muzikantov a 30 hosťujúcich, medzi nimi Zborovskí heligonkári, Nitrianska heligónka či Moštenskí pajtáši.

Martin 14. júla (TASR) - Múzeum slovenskej dediny v Martine v nedeľu opäť ožilo zvukom heligónok. Na 17. ročníku Turčianskej harmoniky sa tam predstavili známi i menej známi muzikanti z Turca, Kysúc, Oravy a horného Považia. Ich hudbu dotvorila i výstava či malá škola hry na heligónke.

"Turčianska harmonika je podujatím, na ktoré zvolávame turčianskych heligonkárov a harmonikárov, a, prirodzene, máme aj hosťujúce skupiny z oblasti severného Slovenska, ako sú Liptov, Orava, horné Považie a Kysuce," načrtol za organizátorov Martin Bačiak. Do martinského múzea podľa neho zavítalo v nedeľu 17 domácich muzikantov a 30 hosťujúcich, medzi nimi Zborovskí heligonkári, Nitrianska heligónka či Moštenskí pajtáši.



"My muzikanti podujatie organizujeme s cieľom stretnúť sa, aby sme nejakým spôsobom nehrali len doma v izbičke pri mamičke, ale išli s tým hudobným nástrojom aj von medzi ľudí a potešili ich," podotkol Bačiak.

Okrem starších muzikantov sa hre na heligónke podľa neho dnes venujú aj mladšie ročníky, dokonca deti. "Každý rok sa snažíme deti priviesť k tomu, aby sa naučili vystupovať pred obecenstvom a hrať na tejto krásnej harmonike," dodal.

Na snímke najmladší triapolročný účastník Oliver Dropka počas podujatia Turčianska harmonika v Múzeu slovenskej dediny v Martine dňa 14. júla 2019.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Súčasťou akcie bola aj výstava Turčianska harmonika vo fotografii, ktorá je venovaná predchádzajúcim ročníkom tohto podujatia. Spomienky zachytené fotoaparátom sú zložené zo snímok Anny Thomkovej-Baranovej, Milana Rooba a archívu Slovenského národného múzea v Martine. Návštevníci sa mohli zúčastniť i na malej škole hry na heligónke, spojenej s výkladom histórie hry na tomto hudobnom nástroji, o jeho konštrukcii a tradícii v slovenskej ľudovej hudbe.