Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Na horách je druhý lavínový stupeň, hrozba zosuvov však môže narastať

Ilustračná snímka.

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení a na veľmi strmých svahoch východných orientácií.

Liptovský Hrádok 15. marca (TASR) - V horských oblastiach Slovenska prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ohrozenie však môže s predpokladaným snežením počas dňa mierne stúpnuť. Vo štvrtok o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Snehová pokrývka je v celom profile premrznutá, najmä však z rána, s teplotným vrcholom dňa oťažieva. Nad 1500 metrov nad morom je vplyvom ochladenia zmrznutá vo forme kôry nosnej kvality,“ priblížil Žiak. Uvoľnenie lavín je podľa neho možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení a na veľmi strmých svahoch východných orientácií. „Avšak práve na záveterných stranách najvyšších polôh v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa stále môžu nachádzať aj nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka, a už pri malom dodatočnom zaťažení môžu znamenať nebezpečenstvo,“ upozornil.

Ráno bolo na horách hmlisto s doznievajúcim nočným snežením. Teploty sa pohybovali od mínus deväť stupňov Celzia na vrcholoch hôr po plus dva stupne v stredných polohách. „Za posledných 24 hodín pripadlo do 12 centimetrov nového prachového snehu, tento však napadol na tvrdý starý sneh,“ ozrejmil Žiak s tým, že v polohách nad 1700 metrov nad morom sa v žľaboch a terénnych pascách môže nachádzať malé množstvo prefúkaného nového snehu, ktorý môže znamenať nebezpečenstvo.