Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Žilinský kraj

Na horách je zrána malá lavínová hrozba, poobede nebezpečenstvo stúpne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ráno bolo na horách jasné počasie. Oproti nedeli (15. 3.) sa rozfúkalo a mierne oteplilo.

Liptovský Hrádok 16. marca (TASR) -  Vo všetkých slovenských pohoriach trvá zrána len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas dňa sa hrozba na slnkom osvietených svahoch zvýši na miernu, druhý stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Na slnkom osvietených svahoch je možný zosuv menších, ojedinele aj stredných lavín z mokrého snehu. Tiež výskyt spontánnych lavín, na trávnatých svahoch dokonca základových. V najvyšších polohách Vysokých Tatier sú na južných a juhovýchodných svahoch naviate snehové vankúše a doskový sneh z posledného sneženia," upozornil Kyzek.

Ráno bolo na horách jasné počasie. Oproti nedeli (15. 3.) sa rozfúkalo a mierne oteplilo. Ranné teploty vzduchu sa pohybovali od mínus deviatich do plus jedného stupňa Celzia. Povrch snehovej pokrývky je tvorený starým snehom, ktorý je po zmrznutí tvrdý až ľadový, na niektorých miestach je vytvorená silná kôra, doplnil Kyzek.