Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Na Liptove našli usmrteného medveďa so strelným poranením

Na archívnej snímke medveď hnedý. Foto: TASR Milan Kapusta

Išlo o mladého samca vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov.

Jamník 15. februára (TASR) - Usmrteného medveďa hnedého so strelným poranením našli v stredu (14. 2.) v katastri Jamníka v okrese Liptovský Mikuláš. Na miesto privolali policajnú hliadku a zoológa Správy Tatranského národného parku (TANAP). Pre TASR to vo štvrtok potvrdil vedúci odboru osobitného určenia Správy TANAP-u Peter Dzurilla.

K nálezu došlo mimo vlastného územia TANAP-u, v lokalite, kde platí prvý stupeň územnej ochrany. "Na mieste bol nájdený usmrtený jedinec medveďa hnedého so zrejmým strelným poranením. Z uvedeného dôvodu bol privolaný aj odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality (enviropolícia, pozn. TASR)," uviedol Dzurilla.

Išlo o mladého samca vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov. "Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony vo vzťahu k vyšetrovaniu trestnej veci, ďalšie informácie nie je možné poskytnúť," uzavrel Dzurilla.

Z Prezídia Policajného zboru potvrdili, že oddelenie enviropolície robilo v stredu večer v Jamníku obhliadku miesta činu usmrteného medveďa. "V tejto veci sa vedie vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva," povedal pre TASR hovorca prezídia Roman Hájek. V rámci vyšetrovania podľa neho predbežne zistili, že k usmrteniu samca došlo pravdepodobne strelnou zbraňou. "Jednoznačný záver tejto domnienky by mala potvrdiť dnešná pitva," doplnil.