Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Na vozík pre hendikepovaného rezbára z Liptova už chýba len pár eur

Ilustračná snímka Foto: TASR -Pavel Neubauer

Špeciálny vozík zo Švajčiarska bude v Liptovskom Hrádku jediný svojho druhu na Slovensku a jeden z mála v Európe.

Liptovský Hrádok 26. novembra (TASR) - Charitatívna zbierka zriadená na zakúpenie elektrického vozíka špeciálne upraveného pre potreby hendikepovaného rezbára Dalibora Novotného z Liptovského Hrádku je v týchto dňoch takmer v cieli. Pre dosiahnutie cieľovej sumy 8700 eur chýbajú na Nadačnom fonde Daruj Dalovi posledné eurá. Fond zriadila na začiatku roka Komunitná nadácia Liptov (KNL).

Pôvodná myšlienka spočívala v zriadení nadačného fondu len na zakúpenie súčiastok, nie vozíka. Po charitatívnej akcii, ktorá sa uskutočnila v lete tohto roku a na ktorej sa podarilo vyzbierať veľkú finančnú sumu, sa KNL rozhodla v zbierke pokračovať a pokúsiť sa nájsť financie na kúpu celého vozíka. "V súčasnosti nám chýba približne 380 eur a ak to všetko dobre dopadne, mojím želaním je, aby sme Daliborovi dali tento vozík pod vianočný stromček," prezradila pre TASR Jana Mrlianová z KNL.

"Po nehode, ktorá sa mi stala, som nebol vôbec schopný chodiť do prírody, v ktorej som predtým trávil veľa času. Snažil som sa skonštruovať si špeciálny bicykel aj trojkolku, ale nemal som dostatok fyzických síl, aby som ho mohol využívať, tak som ho nakoniec prispôsobil pre svojho hendikepovaného kamaráta Ivana Šobáňa," vysvetlil Dalibor Novotný. Po niekoľkotýždňovom prieskume na internete našiel Dalibor špeciálny vozík zo Švédska. "Ten vozík bude nielen splnením môjho priania ísť na huby, na maliny alebo čučoriedky do lesa, ale využívať ho budem aj na rôznych výletoch a túrach s ostatnými hendikepovanými, kde by som zároveň robil výstavky mojich rezbárskych prác, aby sme ukázali, že dokážeme to, čo často nezvládnu fyzicky zdatnejší," povedal Novotný.

Po kúpe vozíka plánuje KNL ponechať nadačný fond aktívny a finančné prostriedky zbierať ďalej. "Fond by mohol byť určený na podporu hendikepovaných ľudí v regióne Liptov, pretože už teraz máme nejakého človeka, ktorý by mal záujem o nejaký bicykel alebo niečo podobné. Chceme, aby fond bol živý, aby ľudia prispievali a aby sme mohli pomôcť aj iným ľuďom v regióne," dodala Mrlianová.

Špeciálny vozík zo Švajčiarska bude v Liptovskom Hrádku jediný svojho druhu na Slovensku a jeden z mála v Európe. Priamo podporiť môžete Dalibora, respektíve celú akciu akýmkoľvek darom na číslo účtu 407018763/7500 s použitím variabilného symbolu 900 900.

Tu bude player