Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Na vrchol Choča opäť vystúpia turisti zo Slovenska i okolitých krajín

V pozadí Veľký Choč Foto: TASR -Gabriel Lipták

Športovo-kultúrne podujatie s názvom Memoriál JUDr. Slimáka ponúka návštevníkom nielen turistiku, ale aj kultúru, vrátane umeleckého programu so spontánnou dramaturgiou, priamo na vrchole Choča.

Lisková 9. augusta (TASR) - Na jubilejnom 15. ročníku turistického výstupu na vrchol Choča sa v sobotu 13. augusta stretnú návštevníci z celého Slovenska i okolitých krajín vrátane zástupcov zahraničných družobných miest obce Lisková, z moravského mesta Kravaře a z mesta Woźniky v Poľsku.

Športovo-kultúrne podujatie s názvom Memoriál JUDr. Slimáka ponúka návštevníkom nielen turistiku, ale aj kultúru, vrátane umeleckého programu so spontánnou dramaturgiou, priamo na vrchole Choča. TASR o tom informoval starosta obce Lisková Jozef Murina. „Recitujú sa tam básne, spievajú slovenské ľudové piesne, čítajú povesti o obciach, chotároch a prírodných zaujímavostiach okolitého kraja," spresnil Murina.



Memoriál JUDr. Slimáka organizuje obec Lisková na pamiatku jej významného rodáka, právnika, ktorý sa zaslúžil najmä o občiansky a športový rozvoj obce i regiónu. V prvých rokoch memoriálu sa turistický výstup začínal priamo v Liskovej. Od roku 2005, po veternej smršti a následnej kalamite, ktorá zničila v roku 2004 Vysoké Tatry a zasiahla aj Chočské vrchy, sa pôvodná trasa stala nepriechodnou. Odvtedy turisti v rámci Memoriálu JUDr. Slimáka vystupujú na Choč z Valaskej Dubovej alebo z horskej dedinky Turík, neďaleko mesta Lúčky – Kúpele, ale zostup z vrcholu smeruje priamo na Liskovú.