Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Žilinský kraj

Revitalizácia Slanického ostrova umenia po zime opäť pokračuje

Na snímke Slanický ostrov alebo Ostrov umenia na Oravskej priehrade 24. júla 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Žilinský samosprávny kraj získal na revitalizáciu dotáciu vo výške 40.000 eur a ďalších takmer 9000 eur dofinancuje.

Námestovo 25. apríla (TASR) – Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova umenia na Oravskej priehrade v Námestove po zime opäť pokračuje a mala by byť ukončená do nástupu leta. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získal na revitalizáciu dotáciu vo výške 40.000 eur a ďalších takmer 9000 eur dofinancuje. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Pripomenula, že koncom minulého roka sa začalo na ostrove s upratovaním a odstraňovaním náletových drevín v spolupráci so Strednou odbornou školou lesníckou v Tvrdošíne. "Cieľom bolo ostrov presvetliť a zviditeľniť barokový Kostol povýšenia Svätého kríža. Nachádza sa v ňom nová 3D vizualizácia pôvodného oltára, ktorú je možné vidieť na obrazovke, prípadne po zosnímaní QR kódu," uviedla Remencová.

"Podarilo sa nám získať dotáciu z Úradu vlády SR na revitalizáciu spevnených plôch a práce sa začali ešte v novembri. Verím, že sa nám podarí vytvoriť príjemné prostredie na trávenie voľného času pre turistov aj obyvateľov kraja. Zrekonštruované plochy a chodníky by mali zvýšiť komfort a bezpečnosť návštevníkov, a tým zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Hlavná sezóna na ostrove sa začína tradične v máji a končí sa v závere septembra. "V rámci postupného uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu predpokladáme, že Slanický ostrov umenia by mohol byť v exteriéri návštevníkom sprístupnený už v druhej fáze uvoľňovania opatrení," doplnil riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada s tým, že hygienické opatrenia ostanú v platnosti.

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie, ktorej zriaďovateľom je ŽSK. Je pozostatkom zaplavenej obce Slanica, ktorá zmizla pod hladinou Oravskej priehrady v roku 1953. Z obce sa zachovalo iba jej návršie s barokovým kostolom a kalváriou. Rozprestiera sa uprostred Oravskej priehrady a patrí medzi známe turistické destinácie. Vlani mal ostrov rekordnú návštevnosť, navštívilo ho približne 54.000 ľudí, dodala Remencová.