Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Žilinský kraj

Nedostatok zamestnancov pociťujú aj firmy v Žilinskom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Správnym krokom je duálne vzdelávanie, v ktorom treba pokračovať.

Žilina 31. januára (TASR) – Podnikatelia a firmy v Žilinskom kraji pociťujú akútny nedostatok pracovných síl v strojárstve, automobilovom priemysle, stavebníctve a už aj v drevárskom priemysle. Pre TASR to povedal riaditeľ Regionálnej komory (RK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Žiline Ján Mišura.

"V týchto odvetviach potrebujeme nové pracovné sily. Buď vychovať vlastnými silami, alebo doviezť. Existujú už firmy, ktoré si doviezli zamestnancov zo zahraničia, hlavne v oblasti stavebného a strojárskeho priemyslu. Celkovo hovoríme o stovkách zahraničných zamestnancov v celom Žilinskom kraji," podotkol Mišura.

Štát by mal podľa neho liberalizovať dovoz pracovnej sily zo štátov s príbuzným jazykom, ako je Ukrajina, Rusko, Bielorusko či Srbsko. "Týchto zamestnancov môžeme ľahšie adaptovať. Treba sa pozrieť na Českú republiku, ktorá s obchodnými a priemyselnými komorami pružne realizuje dovoz pracovníkov zo štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Treba to rýchlo realizovať u nás. Pretože oni zoberú lepších odborníkov a kým sa prebudí naša exekutíva, zostanú tam tí horší," povedal riaditeľ žilinskej regionálnej komory SOPK.

Zdôraznil, že nemáme len nedostatok robotníckych profesií, ale aj inžinierskych profesií - konštruktérov a technológov v strojárskych firmách. Pri nedostatku žiakov považuje za potrebné reformovať prijímacie konanie a upraviť počty žiakov pre stredné odborné školy. "Treba znížiť počet tried a škôl, čo sa týka gymnázií a všeobecného vzdelania, prípadne osemročných gymnázií. A vrátiť sa k variantu, ktorý navrhol minister Čaplovič, že na gymnáziá sa bude chodiť iba s určitým priemerom. Čo, žiaľ, niektorí poslanci napadli, že je to protiústavné. Takto sa nikam nedostaneme. Nie je možné, aby na gymnáziách študovali žiaci s trojkami a štvorkami," uviedol riaditeľ RK SOPK Žilina.

"Keď bude limit žiakov pre gymnáziá, zostane dostatok žiakov, ktorí sa budú hlásiť na stredné odborné školy. Z nich môžu šikovní žiaci takisto pokračovať na vysokých školách. A bude dostatok vzdelaných technických zamestnancov, ktorí budú lepšie pripravení pre náš priemysel. To je úloha profesijných organizácií, samosprávnych krajov a hlavne štátu, aby to zreguloval. Potom by bol dostatok absolventov a záujem o stredné odborné školy," podotkol Mišura.

Správnym krokom je podľa neho duálne vzdelávanie, v ktorom treba pokračovať. "V podstate sme oprášili to, čo fungovalo do roku 1989 a prispôsobili sme to trhovým podmienkam. Treba doriešiť nedokonalé financovanie, využívanie dielní, ktoré boli postavené pri stredných odborných školách. Firmy majú záujem a zapájajú sa do duálneho vzdelávania, lebo to je jediná cesta," dodal riaditeľ RK SOPK Žilina.