Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Kuchyňa starých materí rozvonia skanzen vo Vychylovke

Múzeum kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka.. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bežná strava sa na Kysuciach v minulosti pripravovala takmer výhradne z toho, čo si ľudia dopestovali a dochovali.


Nová Bystrica 9. mája (TASR) – Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke bude v nedeľu 10. mája patriť podujatiu s príznačným názvom Kuchyňa starých materí – Z každého rožka troška. Návštevníci budú môcť ochutnať tradičné ľudové pokrmy čerstvo pripravené priamo na dobových pieckach v skanzene.

Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová priblížila, že bežná strava sa na Kysuciach v minulosti pripravovala takmer výhradne z toho, čo si ľudia dopestovali a dochovali. „Samozrejme, od nepamäti sa tešil veľkej úcte a patril k hlavným pokrmom Kysučanov chlieb,“ konštatovala.

„Druhým kysuckým chlebom boli zemiaky, slúžili ako príloha k mäsu, mlieku, jedávali sa s kapustou. Veľakrát sa stalo, že ľudia nakopali sotva toľko zemiakov, koľko zasadili, preto gazdinky museli s nimi vedieť veľmi šetriť a dokázali bravúrne spracovať aj všetky skrojky z jarnej sadby,“ pokračovala Kotvasová.

„Aby nič nevyšlo nazmar, piekli zemiakové placky, varili halušky alebo zemiaky len tak nakrájali na tenké plátky a nechali ich piecť na okraji pece. Na jeseň sa vykopané zemiaky piekli často priamo na poli a zapíjali sa kyslým alebo múteným mliekom s kúskami masla,“ dodala etnografka Kysuckého múzea.