Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Obecným policajtom v Sučanoch pomáhajú aj obecní hasiči

Trom obecným policajtom v Sučanoch, okres Martin pomáhajú aj hasiči. V ich budove sa totiž nachádza dispečing kamerového systému, vďaka čomu už niekoľkokrát ľuďom zachránili život. Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Starosta Sučian Jozef Petráš zdôrazňuje, že šesť obecných profesionálov dopĺňajú dobrovoľní hasiči.

Sučany 17. marca (TASR) – Trom obecným policajtom v Sučanoch (okres Martin) pomáhajú aj hasiči. V ich budove sa totiž nachádza dispečing kamerového systému, vďaka čomu už niekoľkokrát ľuďom zachránili život.

Starosta Sučian Jozef Petráš zdôrazňuje, že šesť obecných profesionálov dopĺňajú dobrovoľní hasiči. „Pravidelne sa nám stáva, že odpadne občan a v rámci monitorovacieho systému zachytíme takúto situáciu. Hasiči vedia okamžite poskytnúť kvalifikovanú pomoc, vyhodnotia stav a dokážu privolať alebo neprivolať rýchlu zdravotnú pomoc. Lekári už konštatovali, že nebyť prvotného zásahu, tak tí ľudia by boli v bezprostrednom ohrození života. Niektorým ľuďom sme takýmto spôsobom zachránili život,“ povedal Petráš.

Kamerový systém monitoruje priestor školy, multifunkčné ihrisko, dom dôchodcov, centrum obce aj križovatku na ceste I/18. „Na základe nášho monitorovacieho systému bolo objasnených niekoľko závažných dopravných nehôd. Chceli by sme dať kamery ešte na viaceré miesta a monitorovať všetok obecný majetok. Máme vytypované priestory, kde sa schádza väčší počet ľudí a chceli by sme monitorovať aj cesty cez Sučany. Aby sme na konci obce mali zmonitorované aj cesty do lesa a podobne. Keď sa stane požiar v lese, krádež dreva alebo pytliactvo, takéto záznamy sú veľmi účinné. A využívame ich aj na odhaľovanie tvorcov čiernych skládok odpadu,“ podotkol starosta Sučian.



Obecná polícia má podľa neho systemizovaných päť miest policajtov, ale slúžia traja. „Dve miesta nie sú obsadené z dôvodu krízy, ktorá mala jednoznačne dopad aj na samosprávu. Ideálne by bolo, keby sme mohli mať sedem policajtov. Pretože pri troch alebo piatich policajtoch je veľký problém dodržať jednotlivé ustanovenia Zákonníka práce. Mať sedem policajtov je však kontraproduktívne z hľadiska možností obecného rozpočtu. Policajtom pravidelne zabezpečujeme výcvik, streľby a školenia. Vo vzťahu k policajnému zboru je dôležité, aby perfektne ovládali právne predpisy a všeobecne záväzné nariadenia obce. Pretože príslušníci obvodného oddelenia Policajného zboru vychádzajú len z dikcie zákona. No keď chcú citlivo riešiť miestne záležitosti verejného poriadku, je to nedostačujúce. Obecná polícia má výhodu v tom, že ovláda práve miestnu právnu úpravu. A môže pružnejšie vstupovať do riešenia rôznych porušení alebo obťažovania,“ uviedol Petráš.

Doplnil, že obecní policajti majú k dispozícii terénne auto a sú vybavení pištoľami a brokovnicou. „Pretože sme v zóne ohrozenia medveďov, ale objavujú sa tu aj túlavé psy. A keď treba v stave krajnej núdze riešiť nejaký problém, brokovnica je ideálny prostriedok na zneškodnenie zvieraťa, ktoré napadlo človeka a ohrozuje ho,“ dodal sučiansky starosta.