Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Obyvatelia L. Mikuláša rozhodli, kam investovať 50.000 z rozpočtu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší príspevok z participatívneho rozpočtu na projekt vyplynul z verejného zvažovania vo výške 9500 eur a poputuje na výstavbu centrálneho ihriska na najväčšom sídlisku Podbreziny.

Liptovský Mikuláš 15. júna (TASR) - Obyvatelia Liptovského Mikuláša už po druhý raz rozhodli o tom, kam presne poputuje časť mestských peňazí. V rámci participatívneho rozpočtu, ktorý spája prvky priamej a zastupiteľskej demokracie, rozdelili v stredu 14. júna medzi 21 projektov 50.000 eur.

"Som rád, že ľudia rozhodli o výbere projektov tak, aby sa ušlo každej našej mestskej časti. Participatívny rozpočet nám má interaktívne ukázať, čo obyvatelia v našom meste potrebujú, čo je pre nich atraktívne, a zatiaľ sa nám javí, že sa najviac zaujímajú o to, aby sa detičky mali kde hrať a aby životné prostredie okolo nich bolo kvalitné," skonštatoval primátor Ján Blcháč.

Najvyšší príspevok z participatívneho rozpočtu na projekt vyplynul z verejného zvažovania vo výške 9500 eur a poputuje na výstavbu centrálneho ihriska na najväčšom sídlisku Podbreziny. "Projekt bol jedným z najnáročnejších, pretože sa v ňom zoskupuje až deväť podobných žiadostí, a tak sme z nich urobili kombináciu jedného, čo skutočne nebolo jednoduché," priblížil koordinátor participatívneho rozpočtu Matej Géci.



V Liptovskom Mikuláši ešte v tomto roku vzniknú nové workoutové a detské ihriská, pribudne nová zeleň či dokonca umelecké diela. Napríklad v Andiciach a Beniciach urobí deťom radosť detské ihrisko, rovnako ako v Palúdzke, Okoličnom a Bodiciach. Pri areáli vodného slalomu zase vznikne workoutové ihrisko. Na sídlisku Nábrežie sa budú tešiť z nového basketbalového aj dopravného ihriska a pre Iľanovo a Ploštín sa vo výške 4000 eur chystá projekt umeleckých drevených sôch s tematikou Liptova.

O financovanie z mestských peňazí sa však uchádzalo 61 projektov v celkovej hodnote približne 220.000 eur. "Môžeme vidieť, že Liptovskomikulášania sa skutočne zaujímajú o dianie v našej samospráve. Do budúcnosti preto ja sám navrhnem, aby sme na budúci rok vyčlenili pre projekty čerpajúce prostriedky z participatívneho rozpočtu niekoľkonásobne vyššiu sumu," doplnil pre TASR Blcháč.

S realizáciou pilotného ročníka participatívneho rozpočtu začala liptovskomikulášska radnica v minulom roku, keď sa do čerpania mestských financií zapojilo predložením svojho projektu 13 obyvateľov, poslancov a občianskych združení. Počas roka sa tak zrealizovali projekty v hodnote 25.000 eur. V tomto roku mestskí poslanci sumu dvojnásobne zvýšili na 50.000 eur.