Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Jeleniu a srnčiu zver na hornej Orave trápia predovšetkým vlci

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jana Pafčová

V poslednom období zaregistrovali aj výskyt strhnutých viacerých kusov srnčej zveri rysmi.

Tvrdošín 24. mája (TASR) – Početnú jeleniu a srnčiu zver trápia na hornej Orave podľa tajomníka Obvodnej poľovníckej komory v Tvrdošíne Jozefa Kováča v prvom rade premnožení vlci. V poslednom období zaregistrovali aj výskyt strhnutých viacerých kusov srnčej zveri rysmi.

„Vlkov je v našich nádherných oravských lesoch viac, ako je vôbec únosné, o tom niet žiadnych pochýb. Nemôžeme to zdravo regulovať a vyzerá to tak, že ich odstrel bude pri veľkom nátlaku ochranárov úplne celoročne zakázaný. Aj doterajšie kvóty na odstrel sú absolútne nedostatočné,“ uviedol pre TASR.

Lesná zver sa podľa neho po nájazde svorky vlkov spamätáva veľmi dlho. „Často sa potom nedá spozorovať doslova ani živá noha. To, čo nestrhli, sa radšej zo strachu nadlho ukryje hlboko v húštinách. Pritom v tunajších lesoch je skutočne veľké množstvo rôznych druhov divej zveri,“ pokračoval Kováč.

„V ostatných rokoch sa u nás stavy zvery určite značne zvýšili a máme tak čo pozorovať z našich posedov. Výrazne tomu popri našej celoročnej starostlivosti o revíry, prikrmovaní, pomohli mierne zimy, keď neboli citeľnejšie úbytky mláďat. Škoda, že ich stále veľa končí pod kolesami áut,“ dodal.