Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Oravskí policajti upozorňujú seniorov na nosenie reflexných prvkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Policajné hliadky rozdávajú chodcom vo svojich služobných okrskoch informačné letáky.

Dolný Kubín 19. januára (TASR) – Oravskí policajti sa pustili od začiatku tohto roka, po nadobudnutí účinnosti novely zákona o cestnej premávke, do preventívnych kontrol používania reflexných prvkov jej najslabšími účastníkmi - chodcami. Zvýšenú pozornosť venujú predovšetkým seniorom.

"Veľkým hendikepom starších ľudí je, že radi nosia od hlavy až po päty tmavé oblečenie. Pri pohybe po členitých úzkych cestách našich obcí sa tak pre vodičov motorových vozidiel stávajú v šere, daždi, hmle či snehovej fujavici prakticky neviditeľnými," uviedol pre TASR šéf Dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Dolnom Kubíne Štefan Dlugoš.

Spresnil, že policajné hliadky rozdávajú chodcom vo svojich služobných okrskoch informačné letáky. "V spolupráci so samosprávami upozorňujeme na túto záležitosť aj prostredníctvom obecných rozhlasov. Snažíme sa každého presvedčiť o dôležitosti nosenia dobre viditeľných reflexných prvkov na odeve," skonštatoval Dlugoš.

"Príslušné zákonné ustanovenie hovorí jasnou rečou. Každý chodec, ktorý kráča po okraji cesty za zníženej viditeľnosti, musí mať na sebe nejaké reflexné prvky už aj v obci. Denne registrujeme v tejto súvislosti desiatky priestupkov. Zatiaľ ich riešime dohovorom, lebo prvoradým cieľom nie je represia, ale účinná výchova," uviedol pre TASR zástupca riaditeľa OR PZ v Dolnom Kubíne Jozef Tabačák.