Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Pltníci otvorili na Váhu 18. sezónu, dodnes prepravili už 100.000 ľudí

Pltník na Váhu pri Strečne. Foto: TASR

Začiatky pltníctva siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia.

Strečno 15. apríla (TASR) - Strečnianski pltníci previezli na svojich pltiach už približne 100.000 ľudí. Vyjadril sa tak dnes po otvorení 18. pltníckej sezóny na Váhu Pavol Albrecht z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti.

Počas novej sezóny bude približne 50 pltníkov využívať na sedemkilometrovom úseku 12 pltí. "Máme tu návštevníkov prakticky z celého sveta. Chodia sem z rôznych univerzít, vedeckých inštitúcií, ktoré v rámci svojich aktivít ponúkajú ako sprievodný program práve plte," skonštatoval. Návštevníci, ktorí sa prídu previesť, sú pre pltníkov najlepšou reklamou. "Snažíme sa, aby naša služba bola ponúkaná v takom rozsahu a v takej kvalite, aby všetci tí, ktorí ju využijú, boli našimi neplatenými reklamátormi," podotkol Albrecht.

"Raz sem napríklad prišiel jeden významný ekológ, ktorý pochádza z neďalekej dedinky Varín, no momentálne žije v Kanade. Dozvedel sa, že tradícia pltníctva, s ktorou je spojené aj jeho detstvo, sa tu znova obnovila a on pri tvorbe dokumentu o svojom živote prišiel na naše plte a dokument chcel spestriť aj o atmosféru pltníctva," opísal.



Pltnícku tradíciu obnovilo v roku 1999 v Strečne desať pltníkov so štyrmi plťami. Plavba sa začína na pltisku Bariérová, kde boli počas druhej svetovej vojny vytvorené umelé prekážky pre pltníkov. "Odtiaľ prechádzajú plte známymi úsekmi z histórie Margita a Besná, potom popod starý a nový hrad Strečno. Je tam veľa technických a historických zaujímavostí či prírodných krás. O tomto oboznámia pltníci návštevníkov počas približne 50-minútovej plavby. Pre mnohých je relaxom, nevedomky si však osvojujú reálie severozápadného regiónu našej krajiny," dodal Albrecht.

Začiatky pltníctva podľa neho siahajú do 11. storočia, najväčší rozmach zaznamenalo v 18., 19. a začiatkom 20. storočia. Nástup železničnej dopravy v rokoch 1915 až 1935 znamenal prakticky zánik pltníctva. Kolískou pltníctva na Váhu bol Liptov, splavnými tokmi na Slovensku boli Váh, Hron, Kysuca a Orava, najvýznamnejšou bola vážska pltnica. Dĺžka pltí dosahovala až 40 metrov a najväčšie z nich mohli prepraviť až 180 kubických metrov nákladu.