Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Počas Silvestra zasahovali záchranári v Jasnej pri 20 úrazoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Andrej Galica

Medzi vážne prípady patril zranený snoubordista z Maďarska, ktorý spadol na traverze Májovej muldy.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Počas Silvestra záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách ošetrili celkovo 20 zranení. TASR o tom informovala HZS.

Medzi vážne prípady patril zranený snoubordista z Maďarska, ktorý spadol na traverze Májovej muldy. "Z traverzu padal dole svahom po kameňoch, ktoré spevňujú bok zjazdovky. Okrem mnohopočetných povrchových zranení mal aj otras mozgu a pravdepodobne zlomeninu stehennej kosti," priblížila HZS.

Záchranári zraneného po príchode uložili do vákuového matraca, a následne pomocou lanovej techniky vytiahli späť na lyžiarsku trať. O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári, ktorí pristáli na Priehybe a transportovali zraneného do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Na zjazdovke slovenská lyžiarka pádom utrpela otras mozgu. Záchranári HZS ju po ošetrení transportovali na parkovisko, kde ju odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci (RZP).

V ďalších strediskách, kde zasahujú záchranári HZS na lyžiarskych svahoch, nebolo až toľko úrazov. Vo Vysokých Tatrách zasahovali záchranári len v jednom prípade, v Západných Tatrách a Veľkej Fatre dvakrát.