Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Popoludní bude mierne lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa mierne vystupňuje aj vo Fatrách.

Liptovský Hrádok 1. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa mierne vystupňuje aj vo Fatrách. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečné sú predovšetkým svahy s väčším množstvom novšieho snehu. Na ojedinelých miestach v najvyšších polohách Tatier sú na tvrdom podklade vetrom nafúkané menšie snehové dosky a vankúše. V takýchto exponovaných lokalitách hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení možnosť lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, na vrcholoch Vysokých Tatier so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od - 10 do + 2 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý juhozápadný vietor v nárazoch rýchlosťou až do 55 km/h. V uplynulých hodín nepripadol takmer žiadny nový sneh.

„Povrch snehovej pokrývky je väčšinou kôrovitý až tvrdý,“
spresnil Biskupič s tým, že v najvyšších polohách sa pod novým snehom vyskytuje staršia tvrdá až zľadovatená vrstva. „Na severných tatranských svahoch sa nachádzajú nestabilnejšie vrstvy snehu. V nižších polohách je kašovitý,“ dodal.