Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Povodeň po silnej búrke poškodila cestu do Vrátnej doliny

V Terchovej vo Vrátnej doline spôsobila búrka rozvodnenie rieky a podomletie hlavnej cesty, popadanie oporných múrov a stromov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Horskí záchranári dostali 122 turistov po silnej búrke do bezpečia.

Terchová 22. júla (TASR) - Záchranárom Horskej záchrannej služby (HZS) sa po pondelkovej silnej búrke a prívalových dažďoch podarilo dostať do bezpečia 67 turistov aj s personálom chaty Vrátna a 55 turistov z hornej stanice lanovky pod Chlebom. HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Po silnej búrke s množstvom prívalových zrážok začalo z okolitých svahov zaplavovať chatu Vrátna. „V chate sa nachádzalo 67 turistov aj s jej personálom. Prístupová cesta bola na viacerých miestach zaplavená alebo strhnutá. V tiesni sa ocitlo aj 55 turistov na hornej stanici lanovky pod Chlebom. Záchranárom sa podarilo v neskorých večerných hodinách všetkých uviaznutých, medzi ktorými bolo aj 15 detí, evakuovať a dostať do bezpečia, noc prečkali na dome HZS vo Vrátnej a na hoteloch v okolí,“ spresnila HZS.

Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 25 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS z Malej a Veľkej Fatry. „Riaditeľ HZS ďakuje všetkým záchranárom, ako aj všetkým zúčastneným, ktorý pomáhali pri tejto ničivej povodni,“ uviedli horskí záchranári.

Zároveň zdôraznili, že do odvolania neodporúčajú návštevu Vrátnej a okolitého územia pre zničenú infraštruktúru a prebiehajúce záchranárske práce

Fotogaléria: Situácia v Terchovej


Poškodená cesta do Vrátnej doliny

V Terchovej vo Vrátnej doline spôsobila búrka rozvodnenie rieky a podomletie hlavnej cesty, popadanie oporných múrov a stromov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Odkedy žijem v Terchovej sme takýto výstražný prst od Pánbožka ešte nemali, zhodnotil situáciu po včerajšej silnej búrke a povodni, ktorá poškodila aj cestu do Vrátnej doliny, horský záchranár Jozef Mičo.

Škody podľa neho zatiaľ nevedia presne odhadnúť. „Prišla veľká búrka. Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Kamaráti z horskej služby transportujú cez lanovku, 60 ľudí máme uviaznutých v chate pod výťahom. Sú tam premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko, je tam zhrnutý kopec áut, ktoré nám stiahla nejaká bahenná lavína,“ povedal Mičo pre TASR.

Odtrhla sa aj časť kopcov Hromové a Steny. „Tie kopce sa zosunuli, takže aké škody, či nedajbože aj nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať. Zatiaľ len všetci pracujeme a snažíme sa pomôcť maximálne, čo sa dá. Teraz ideme transportovať ľudí, ktorí majú nejaké ubytovanie do Terchovej,“ dodal Mičo.

Vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo včera podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa. „Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity. Z doteraz prijatých informácii od starostov obcí nedošlo k poškodeniu zdravia a stratách na životoch. škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ dodal Hollý.