Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Pri ceste I/18 pod Strečnom sa umiestnia betónové dielce so sieťami

Na snímke poškodená vozovka po páde skál na ceste I/18. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál.

Strečno 23. februára (TASR) - Dodávateľ záchranných prác na ceste I/18 pod Strečnom začne od pondelka (26. 2.) navážať betónové dielce, ktoré sa postupne umiestnia pri ceste a so sieťami budú zabezpečovať cestnú komunikáciu pred prípadným padaním skál. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová.

Doplnila, že v ďalšom kroku sa vyrežú dreviny pod skalným bralom a natiahnu a ukotvia dočasné záchranné siete. "Realizátor záchranných prác vytýči a vybuduje prístupovú feratu, ktorá umožní vykonávať geologický prieskum brala. Počas neho sa budú riadene uvoľňovať rizikové kamenné bloky, ktoré sa budú priebežne odvážať," uviedla.

Po skončení záchranných prác sa vypracuje na základe geologického posudku, realizovanom priamo v exponovanom teréne, projekt sanácie a zabezpečenia skalného brala. "S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o významnú a náročnú investičnú akciu," podotkla hovorkyňa SSC.

SSC podľa nej zabezpečuje záchranné práce od 7. februára, keď došlo k pádu skál na cestu I/18. "Okamžite sa odstránili napadané kamene a sprejazdnila cesta. Osadilo sa dočasné dopravné značenie a opravila poškodená vozovka. SSC bezodkladne zabezpečila podrobné geodetické zameranie brala pomocou dronu (mračno bodov, fotogrametria) a inžinierskogeologický prieskum," dodala.

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poničili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.