Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Primátorovi Turčianskych Teplíc hrozí väzenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Teplický primátor celú kauzu ohľadom trestného stíhania považuje za pokus kúpeľov o jeho diskreditáciu pred komunálnymi voľbami, ide tiež podľa neho o ďalší dôkaz zlyhávania spravodlivosti.

Turčianske Teplice 18. mája (TASR) - Primátorovi Turčianskych Teplíc Igorovi H. hrozí väzenie. Dôvodom je vyrubenie dane z ubytovania miestnym kúpeľom za rok 2012, čo malo byť v rozpore s vtedajšími zákonmi i rozhodnutiami súdov.

Primátor je obvinený z obzvlášť závažného zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu, prokurátor Okresnej prokuratúry Martin už na neho podal obžalobu, o ktorej bude rozhodovať Okresný súd v Martine, uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.

Ako verejný činiteľ mal primátor vynucovať od Slovenských liečebných kúpeľov Turčianske Teplice, a.s. zaplatenie rozdielu na dani z ubytovania vo výške 166.645 eur za rok 2012. Vyrubením dane z ubytovania vo februári minulého roka tak mal podľa prokuratúry spôsobiť kúpeľom škodu v rovnakej výške a súčasne tak zadovážiť mestu neoprávnený prospech. To malo byť v rozpore s viacerými vtedy platnými zákonmi, ako i rozhodnutím Krajského súdu v Žiline i uznesením Najvyššieho súdu SR. Z ich rozhodnutí vyplývalo, že kúpele nie sú vždy platiteľom dane za ubytovanie v zmysle zákona o miestnych daniach.

"To, či majú alebo nemajú kúpele platiť daň za ubytovanie, je vec daňovej a finančnej správy. Mojou povinnosťou v rámci preneseného výkonu štátnej správy vo veci správcu dane bolo rozhodnúť o vyrubení dane za ubytovanie v zmysle zákona o miestnych daniach za odplatné prechodné ubytovanie. Týka sa to každého ubytovacieho zariadenia v našom meste, nie iba kúpeľov," uviedol pre TASR primátor.

Pripomenul i rozsudky súdov v prípade kúpeľov v Sklených Tepliciach, ktoré rozhodli odlišne. Krajský, Najvyšší i Ústavný súd sa stotožnili, že žalobca, ktorým boli Kúpele Sklené Teplice, spĺňa podmienky, aby bol považovaný za platiteľa dane za ubytovanie. "Práve podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu o pobyte na lôžku je možné hovoriť predovšetkým v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti výlučne v nemocničných zariadeniach, čo je faktor, ktorý sa účelom určenia diametrálne odlišuje od poskytovania kúpeľnej starostlivosti. A to aj napriek tomu, že ani tým sa nedá výnimočne vylúčiť, že v kúpeľnej starostlivosti môže byť aj kúpeľný hosť, ktorý môže byť pripútaný na lôžku, čo však nemení charakter a účelové zariadenia kúpeľnej starostlivosti," argumentoval.

Napriek rozhodnutiu súdu v prípade Slovenských liečebných kúpeľov a.s. podľa primátora neprestal platiť zákon o miestnych daniach, ktorý v rokoch 2012 až 2014 platil na území celej Slovenskej republiky a súd ho svojím rozhodnutím nezrušil. "Takže, aj keď som opätovne rozhodol o vyrubení dane za rok 2012, odôvodnil som to rozhodnutím Najvyššieho súdu SR v prípade Sklených Teplíc," doplnil.

Teplický primátor celú kauzu ohľadom trestného stíhania považuje za pokus kúpeľov o jeho diskreditáciu pred komunálnymi voľbami, ide tiež podľa neho o ďalší dôkaz zlyhávania spravodlivosti a rozkladu právneho štátu. Poukázal i na prípad na východe Slovenska, kde prokurátor obvinil z prečinu nezaplatenia dane miestne kúpele za to, že nezaplatili daň za ubytovne. "Na jednej strane ma štátne orgány trestne stíhajú za vymáhanie nezaplatenej dane od kúpeľov a na druhej strane iné štátne orgány, teda Finančná správa, ma poverili vykonaním opätovnej daňovej kontroly v kúpeľoch za daňové obdobie roku 2012," dodal.

"Vzhľadom k tomu, že vami zaslané otázky sú predmetom riešenia príslušných súdov SR, nebudeme sa k danej problematike vyjadrovať v záujme zachovania nezávislosti súdnej moci až do ukončenia súdnych procesov. K daným otázkam sa vám môžeme vyjadriť po ich ukončení. Konečné rozhodnutia súdov SR budeme rešpektovať," reagovalo Predstavenstvo spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice, a.s.

Kúpele po zmene zákona v roku 2014 daň z ubytovania mestu platia.