Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Protidrogové koncerty upozornia stredoškolákov na domáce násilie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Okrem autorských piesní, zameraných na protidrogovú tematiku a domáce násilie, doplnia koncert aktívne prezentácie, videoprojekcia a hovorené slovo. Na podujatiach sa zúčastní viac ako 3500 študentov.

Žilina 15. júna (TASR) - Druhý ročník protidrogových výchovných koncertov pre žiakov stredných škôl, ktorý organizuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci s Policajným zborom SR a Občianskym združením Škola života pod názvom Čo je veľa, to je veľa, je zameraný najmä na domáce násilie a týranie detí. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Koncerty skupín AYA a Arzén podľa nej zdôraznia žiakom v regiónoch Kysúc, Oravy, Turca, Liptova a Horného Považia, že majú právo na život bez bolesti, ponižovania a strachu. „Po skúsenostiach z minulého roka sme sa rozhodli pokračovať v organizovaní koncertov a rozšíriť ich program aj o nové prvky. Okrem autorských piesní, zameraných na protidrogovú tematiku a domáce násilie, doplnia koncert aktívne prezentácie, videoprojekcia a hovorené slovo. Na podujatiach sa zúčastní viac ako 3500 študentov,“ uviedla riaditeľka odboru školstva Úradu ŽSK Dana Mažgútová.

„Šikanovanie, násilie a agresivita sa v spoločnosti neustále rozrastajú. Významným spôsobom ako riešiť tento problém je priznať si jeho existenciu a riešiť situácie, ktorým musia deti čeliť v škole a dokonca aj v domácom prostredí, ktoré by pre ne malo byť tým najbezpečnejším miestom. ŽSK sa snaží aktívne podporovať organizovanie podujatí a projektov, ktoré sú zamerané na predchádzanie týmto negatívnym javom, pretože sa snažíme chrániť naše deti a občanov,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že tohtoročné výchovné koncerty podporil samosprávny kraj čiastkou 3300 eur.

Pripomenul, že ŽSK poskytuje počas roka pre občanov a rodiny v krízových situáciách sociálnu pomoc aj v desiatich poradenských centrách. „Naše poradne poskytujú služby úplne zadarmo a fungujú na báze sieťovania. Stačí, aby občan zaklopal na jedny dvere a tam sa oňho postarajú bez toho, aby si ho poradcovia iba pohadzovali medzi sebou. Občania sa môžu obrátiť o radu alebo konkrétnu pomoc na zamestnancov telefonicky, e-mailom alebo prísť osobne do miesta sídla poskytovateľa sociálnych služieb,“ uzatvoril Blanár.