Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Prvé rokovanie žilinského mestského zastupiteľstva trvalo vyše 9 hodín

Na snímke tlmočníčka prekladá poslankyni Jane Filipovej do posunkovej reči priebeh zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline 26. januára 2015. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na margo rokovania do neskorých nočných hodín primátor Igor Choma poznamenal, že poslanci sa chceli „ukázať“.

Žilina 27. januára (TASR) – Prvé riadne rokovanie žilinského Mestského zastupiteľstva (MsZ) trvalo v pondelok (26. 1.) vyše deväť hodín. Primátor Žiliny Igor Choma na margo rokovania do neskorých nočných hodín poznamenal, že išlo o prvé riadne zastupiteľstvo a poslanci sa chceli „ukázať“.

„Vnímam aj to, že nie celkom korektným spôsobom boli predkladané materiály. Bez toho, aby boli prerokované v komisiách či v mestskej rade. Treba však povedať, že nič dramatické sa nedeje. Pretože schválené návrhy nejdú proti mestu. Ako primátor mám povinnosť sa s nimi stotožniť a podpísať uznesenia. Pokiaľ uznesenia budú zákonné a nepôjdu proti záujmom mesta, podpíšem ich a ideme ďalej,“ povedal žilinský primátor.

V 31-člennom Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Žiline budú najbližšie štyri roky pôsobiť štyri poslanecké kluby: 11-členný klub Nezávislých kandidátov (NEKA), 6-členný klub Smeru-SD, 6-členný klub SIEŤ a NOVA a 8-členný klub Nezaradených poslancov (NEZA).

„Som si vedomý, že mestské zastupiteľstvo je v takom zložení, v akom je a strana Smer už nemá zastúpenie ako doteraz. Väčšinu tvoria nezávislí poslanci, ktorí rozhodujú na základe svojej slobodnej vôle. Nemám problém to rešpektovať. Naopak, myslím si, že po prvom zastupiteľstve, keď sú vykreované aj kompletné komisie, už všetky ostatné materiály budú štandardne schvaľované spôsobom, ako to hovorí rokovací poriadok,“ uviedol Choma.

Poslanecký klub SIEŤ a NOVA predložil na rokovaní zastupiteľstva 15 pozmeňujúcich návrhov. Podľa predsedu poslaneckého klubu Martina Kapitulíka bolo ich cieľom zvýšenie otvorenosti mesta Žilina verejnosti, zvýšenie transparentnosti a odbornosti riadenia mestských firiem. „Som veľmi rád, že materiály podporili aj ostatní poslanci. Myslíme si, že toto zastupiteľstvo je aj o zavedení novej kultúry. Verejnosť bude mať prístup na rokovania komisií a bude vypočutá na zastupiteľstve. Ale nie je to len o týchto návrhoch. Je to hlavne aj o skvalitňovaní života Žilinčanov. Predložili sme v tomto smere viacero návrhov. Veľmi ma mrzí, že neprešiel návrh na zriadenie kapitálového fondu pre rozvoj mestských častí, z ktorého sme chceli financovať napríklad aj kanalizáciu v Považskom Chlmci, ale i rozbité chodníky či chýbajúcu základnú infraštruktúru,“ dodal Kapitulík.