Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Okolo rekonštrukcie námestia v Liptovskom Jáne neutíchajú polemiky

Erb mesta Liptovský Mikuláš Foto: Heraldický register

Združenie Proti korupcii zorganizovalo otvorenú konferenciu priamo v dotknutej obci, aby sa obyvatelia dozvedeli, čo sa deje v ich okolí.

Liptovský Ján 25. novembra (TASR) – Občianske združenie (OZ) Proti korupcii na dnešnej otvorenej konferencii opätovne upozornilo na údajné viacnásobné závažné pochybenia obecnej samosprávy Liptovského Jána v súvislosti so zrealizovanou rekonštrukciou námestia s finančnou podporou eurofondov.

„V správe ministerstva pôdohospodárstva sa uvádza niekoľko desiatok konkrétnych závažných porušení nakladania s verejnými prostriedkami. Obec síce spochybňuje tento oficiálny dokument z vykonanej kontroly, no jasne sa v ňom hovorí, že sa tu doslova prešafárilo a neoprávnene vyfakturovalo približne 130.000 eur,“ zdôraznila predsedníčka OZ Vanda Tuchyňová.

Zároveň prízvukovala, že jediným zámerom zorganizovania otvorenej konferencie priamo v dotknutej obci bolo, aby sa tamojší obyvatelia dozvedeli, čo deje v ich okolí. „Práve oni môžu pohnúť veci dopredu, lebo inak aj táto kauza opäť skončí v čiernej diere a nebude vyriešená napriek tomu, že existujú priame dôkazy zneužívania verejných zdrojov,“ zdôraznila Tuchyňová.

Filo: Projekt Obec urobila v zmysle dokumentácie

Staronový starosta Juraj Filo bezprostredne reagoval, že obec zrealizovala spomínaný projekt v zmysle projektovej dokumentácie. „Vítam, že som sa konečne mohol k tejto údajnej kauze vyjadriť. Momentálne prebieha prešetrovanie, ktoré nie je ešte ukončené. Všetci čakáme na jeho výsledky a potom budem o nich určite informovať širokú verejnosť,“ uistil.

„Nie sme si vedomí, že by sme niečo porušili. O všetkých rozporoch v projektovej dokumentácii a výkaze výmer sme informovali príslušné orgány, ktoré následne skonštatovali, že projekt bol zrealizovaný v zmysle projektovej dokumentácie. Uznávam právo občianskych aktivistov pýtať sa zodpovedných, no v tomto prípade niekto hľadá kauzu tam, kde nie je,“ dodal starosta L. Jána.