Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Rokovania mestského zastupiteľstva Žiliny tlmočia do posunkovej reči

Na snímke tlmočníčka prekladá poslankyni Jane Filipovej do posunkovej reči priebeh zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline 26. januára 2015. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Do posunkovej reči prekladá rokovanie MsZ oficiálna tlmočníčka Jana Cádriková pre poslankyňu aj verejnosť.

Žilina 26. januára (TASR) – Do posunkovej reči tlmočia rokovania žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ) pre nedoslýchavú poslankyňu Janu Filipovú (nezaradená), aj pre ďalších nedoslýchavých občanov, ktorí sa na zasadnutiach zúčastňujú ako verejnosť.

„Kandidovať som sa rozhodla, pretože nás ako nepočujúcich, takisto nevidiacich a ostatných zdravotne postihnutých, nikto neakceptoval. Či to bola verejnosť, samospráva alebo podnikatelia. Nemala som obavy, ale bolo to pre mňa niečo nové. A keď ma zvolili, tak som bola veľmi prekvapená,“ povedala na margo kandidatúry do MsZ Filipová.

Do posunkovej reči prekladá rokovanie MsZ oficiálna tlmočníčka Jana Cádriková. „Od mladosti spolupracujem s nepočujúcimi, pretože mám aj rodinných príslušníkov sluchovo postihnutých. Snažím sa im takouto formou pomáhať. Teraz mám kamarátku, ktorá je sluchovo postihnutá, tak sa jej snažím tlmočiť. Je nedoslýchavá, ale v priamej komunikácii nemá problém. Horšie to je na takýchto zhromaždeniach, kde sa to ozýva, kde sa nemôže priamo pozerať človeku do tváre, na ústa a odzerať,“ uviedla Cádriková.

Na snímke tlmočníčka prekladá poslankyni Jane Filipovej do posunkovej reči priebeh zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline 26. januára 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Zdôraznila, že vďaka tlmočeniu do posunkovej reči sa do diania v Žiline začínajú zapájať aj sluchovo hendikepovaní ľudia. „Zaujíma ich situácia Žiliny. A je super, že to majú takouto formou sprostredkované. Že sa konečne začínajú aj oni zapájať do diania v Žiline. Dlhú dobu boli separovaní, nechceli sa zapájať do takýchto akcií. Aj teraz je ešte veľa takých, čo sa boja vystúpiť, povedať svoj názor. Lebo veľa veciam nerozumeli, a tým pádom si mysleli, že nemajú ani právo k tomu hovoriť. Ale teraz zisťujú, že aj nepočujúci môžu niečo dokázať. A môžu ukázať niektoré veci, ktoré my, počujúci, možno aj prehliadneme,“ podotkla Cádriková.

V pondelok 26. januára 2015 sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline. V žilinskom mestskom zastupiteľstve je aj poslankyňa Jana Filipová, ktorej sa celý priebeh zastupiteľstva prekladá do posunkovej reči. Na snímke priamy prenos zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva na veľkoplošnej obrazovke na Hlinkovom námestí v Žiline 26. januára 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Primátor Žiliny Igor Choma na margo tlmočenia do posunkovej reči informoval, že od ďalšieho zasadnutia bude dostávať tlmočníčka plat z mestského rozpočtu. „Pretože ona prekladá nielen pre poslankyňu, ktorá je sluchovo postihnutá, ale aj pre ľudí, ktorí sú takto postihnutí a zúčastňujú sa na rokovaní v rámci verejnosti. Myslím si, že je to naša povinnosť,“ dodal Choma.