Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Osada v Liptovskom Mikuláši má väčšinu neevidovaných obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR

V porovnaní s rokom 2010, keď mala táto lokalita 47 obyvateľov, narástol ich počet viac ako dvojnásobne.


Liptovský Mikuláš 9. júna (TASR) – Rómska osada, na ktorú sa v uplynulých rokoch premenil komplex provizórnych mestských nájomných bytov v susedstve hlavného liptovskomikulášskeho cintorína, má spomedzi približne 110 obyvateľov iba 39 riadne prihlásených a mestom evidovaných na danej adrese.

Podľa primátora Jána Blcháča je to viac ako alarmujúce zistenie. „Technický stav dlhodobo zanedbávaných objektov je veľmi zlý až doslova havarijný. Výrazne sa rozšíril počet nelegálnych prístavieb a budeme sa musieť popasovať aj rozsiahlou skládkou odpadov, ktorú vytvára miestne obyvateľstvo,“ skonštatoval.

V porovnaní s rokom 2010, keď mala táto lokalita 47 obyvateľov, narástol ich počet viac ako dvojnásobne. „Naši predchodcovia podpísali s majiteľmi nelegálnych prístavieb nájomné zmluvy a tým prakticky zlegalizovali tento stav. Výsledkom malo byť zlepšenie vzťahu k obydliam a platobnej disciplíny,“ pokračoval Blcháč.

Následná realita však bola podľa neho úplne iná. „Hoci obyvatelia mali podpísané výhodné nájomné zmluvy na pár desiatok eur ročne, neplatili ani tieto neveľké sumy. Takže teraz stojíme pred ďalším vážnym problémom, ako vyriešiť túto dlhodobo neúnosnú situáciu,“ dodal primátor Liptovského Mikuláša.