Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Scénická žatva v Martine predstaví neprofesionálnych divadelníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Účastníci postupových okresných, krajských a celoslovenských prehliadok reprezentujú všetky oblasti neprofesionálneho divadla a umeleckého prednesu.

Martin 14. augusta (TASR) - Na 96. ročníku festivalu amatérskeho divadla Scénická žatva sa v Martine počas posledného augustového týždňa (29.8. - 2.9.) predstavia najlepšie slovenské neprofesionálne divadelné súbory a jednotlivci s približne 15 inscenáciami. TASR o tom informovala programová riaditeľka festivalu Martina Koval.

"Vítaná je nielen odborná, ale i široká verejnosť. Pod jednou strechou sa stretne množstvo rôznorodých predstavení, určených pre dospelých i deti. Domovskou scénou festivalu je Slovenské komorné divadlo v Martine a Dom odborov Strojár v Martine. Podujatie je najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe a v minulom roku získalo prestížne ocenenie Medzinárodnej asociácie amatérskeho divadla AITA/IATA v Monaku," uviedla Koval.

Scénická žatva združuje približne stovku divadelných súborov a jednotlivcov. "Ako účastníci postupových okresných, krajských a celoslovenských prehliadok reprezentujú všetky oblasti neprofesionálneho divadla a umeleckého prednesu. Divadlo dospelých, divadlo dospelých hrajúcich pre deti, divadlo mladých, detskú dramatickú tvorivosť, detské recitačné kolektívy, divadlo poézie a umelecký prednes poézie a prózy," informovala programová riaditeľka festivalu.

Doplnila, že hlavný program bude obsahovať približne 15 víťazných divadelných inscenácií, ktoré sa za rok urodili na slovenskej neprofesionálnej pôde a prešli postupovými kolami. "Doplnia ho rovnako kvalitné produkcie ochotníckych divadelníkov zo zahraničia. Okrem divadelných predstavení, koncertov a výstav zažijú návštevníci aj otváraciu divadelnú šou na Divadelnom námestí, detské tvorivé dielne, Batolárium, divadlo na chodúľoch, premietanie pod holým nebom. Zaujímavosťou tohto ročníka bude improliga, teda súťaž tímov a jednotlivcov v divadelnej improvizácii pod vedením stand-upového komika Sama Trnku," podotkla Koval.

Festival podľa nej úzko spolupracuje s teatrológmi, dramaturgmi, režisérmi, scénografmi a kritikmi. "Zastrešuje nielen odborné hodnotenie produkcií, ale aj vzdelávanie. Na záujemcov čakajú štyri odborné prezentácie: filmové prednášky a kvíz Petra Konečného, prednáška o režisérovi Ferdinandovi Hoffmannovi v podaní Martina Timku, Karol Mišovic bude rozprávať o Javiskových osudoch martinských herečiek a Jozef Ciller predstaví Bienále fantázie v Turčianskej galérii. A ako každý rok, súčasťou festivalu budú aj divadelné tvorivé dielne rôzneho zamerania," dodala programová riaditeľka festivalu.

Za zrodom festivalu amatérskeho divadla Scénická žatva stál tajomník Matice slovenskej Štefan Krčméry, vďaka ktorému boli v roku 1923 zorganizované prvé celoslovenské divadelné preteky v Martine. "S počiatočným nadšením a zápalom pre tvorbu inscenácií rástla aj ich kvalita. Do festivalu bola časom zapojená odborná porota, ktorá prirodzene zvyšovala kritériá divadelnej tvorby. Začala sa budovať tradícia festivalu. S ňou sa odborne vyvíjali režiséri súborov a rovnako aj herci," uzavrela Koval.

Scénická žatva je najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe. Od roku 2004 sa koná spravidla posledný augustový týždeň a jeho domovskou scénou je Slovenské komorné divadlo v Martine a Dom odborov Strojár v Martine. Hlavným organizátorom podujatia je od roku 1976 Národné osvetové centrum.